Bosna i Hercegovina     | 25.07.2019. 16:04 |

Komšić i Orepić razgovarali o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je zastupnika u Saboru Republike Hrvatske i predsjednika stranke Nova politika Vlahu Orepića, s kojim je razgovarao o nizu otvorenih pitanja između BiH i Republike Hrvatske.

Posebno je istaknuta potreba obnove razgovora između članova Predsjedništva BiH, kao institucije s ustavnim ovlastima za vođenje vanjske politike, i visokih zvaničnika Republike Hrvatske u cilju rješavanja otvorenih pitanja dviju zemalja, s naglaskom na rješavanje o razgraničenju na moru.

Istaknuta je potreba dijaloga i dogovornog rješavanja tog, ali i svih drugih otvorenih pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske.

Sagovornici su se složili o činjenici da je neosporno pravo Republike Hrvatske da izgradnjom Pelješkog mosta infrastrukturno poveže dijelove svoje teritorije, ali uz neophodnost rješenja razgraničenja na moru između dvije suverene i prijateljske države, odnosno uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, tj. bez ugrožavanja svih prava koja joj pripadaju prema Konvenciji UN o pravu mora - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pored navedenog, na sastanku je razgovarano i o drugim otvorenim pitanjima između dvije zemlje, kao što su pitanje granice na rijeci Uni, korištenja akumulacije Buškog jezera, pitanje eventualnog odlaganja radioaktivnog otpada uz granicu BiH na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj, te pitanje nevraćene imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Također, na sastanku je razgovarano i o NATO perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i potrebi saradnje na sigurnosnim pitanjima za BiH i Republiku Hrvatsku, kao što je pitanje migrantske krize.

Na sastanku je bilo govora i o položaju Hrvata u BiH, njihovom povratku u Republiku Srpsku, kao i problemu odlaska mladih iz BiH. Razgovarano je i o problemu gašenja proizvodnje u kombinatu „Aluminij“ u Mostaru i svim posljedicama koje sobom nosi gašenje proizvodnje.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Mario Pejić i član Upravnog odbora Marinko Pejić – navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Komšić: Odlazak književnog velikana Abdulaha Sidrana veliki gubitak za naše društvo i državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo