Kultura     | 25.07.2019. 14:45 |

Predavanje 'Tri života Sarajevske hagade' u Gradskoj biblioteci Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. jula (FENA) - Načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Ana Marić održala je danas u prostoru Gradske biblioteke Zenica javno predavanje u okviru projekta "Tri života Sarajevske hagade“, a u sklopu kojeg su pripremili i izložbu.

Marić je napomenula kako su izložbom 1. februara ove godine obilježili 131. rođendan Zemaljskog muzeja BiH.

-Izložba, u stvari, prati životni put Hagade od njenog nastanka u kraljevstvu Aragon, preko Italije pa sve do Sarajeva, gdje se nalazi još uvijek - kazala je Marić.

Navela je da su zbog kratkog vremena i činjenice da će krajem narednog mjeseca izložba biti prezentirana i u Arheološkom muzeju u Zagrebu, odlučili projekt prezentirati u Zenici samo predavanjem.

-Ovo je kratka priča o Hagadi, kako je dospjela u Sarajevo, a u koju su ukomponirani i elementi izložbe. Cilj nam je svim onim ljudima koji nisu u mogućnosti vidjeti original, približiti i predstaviti knjigu koja je, vjerovatno, jedan od najpoznatiji artefakata koje ima Zemaljiski muzej BiH - istakla je Marić.

Ističe da su prije nekoliko mjeseci izdali i faksimilsku repliku Sarajevske hagade, na što su jako ponosni.

Zemaljski muzej s tom izložbom i predavanjima preoteklih mjeseci posjećuje bh. gradove u kojima postoji Američki kutak, jer se radi o projektu kojeg su razvili uz podršku Ambasade SAD-a u BiH.

Marić napominje kako je trenutno izložba postavljena u Bijeljini, sljedeće će sedmice biti postavljena u Tuzli, a najesen će, najavljuje, izložbu postaviti u Banjoj Luci i Bihaću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu