Sport     | 25.07.2019. 13:33 |

Kavaz: Velika imena trčanja dolaze na Jahorina Ultra-Trail

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Međunarodno takmičenje "Jahorina Ultra-Trail", koje ove godine okuplja najbolje trkače BiH, zemalja regiona i Evrope, bit će održano 27. i 28. jula na stazama u prirodi koje povezuju Jahorinu, Sarajevo, Ravnu planinu, Trebević i Romaniju. 

Više od 430 takmičara će imati priliku da se takmiči na četiri trke - Mini Trail (17km), Midi Trail (38km), Maxi Trail (69km) i Ultra Trail (101km). Učestovat će i poznate ličnosti Ultra-Trail trčanja, među kojima su najpoznatiji Italijanka Francesca Canepa i Britanac Charlie Sharpe, koji drži rekord Ultra Traila od 10 sato i 44 minuta iz 2017. godine.

Direktorica trke Jahorina Ultra Trail Sanja Kavaz kazala je da trka predstavlja sportsko-turistički proizvod koji posjetiocima prezentuje prirodno, historijsko, kulturno i olimpijsko naslijeđe BiH. 

- Mapirali smo se kao jedna od najboljih trka u BiH, ali i u regionu i šire. Napravili smo iskorak ove godine i pozvali neke od najvećih trkača kao što su Canepa i Sharpe. Trkača iz BiH svake godine je više, a ovoga puta oko trećine od ukupnog broja takmičara dolazi iz naše zemlje - kazala je Kavaz. 

Canepa učestvuje na mnogo većim trkama od Jahorina Ultra-Traila, ali rado je prihvatila poziv organizatora da učestvuje u najdužoj trci na Jahorini. 

- Rado sam prihvatila poziv, jer ovo je moja prva posjeta BiH. Svidjelo mi se Sarajevo, uživala sam u gradu po noći, a imate i divne planine i šume. Naravno, svaka trka je važna, pa tako i ova, tako da ću dati sve od sebe da pobijedim - kazala je Canepa. 

Sharpe je četvrti put u posjedi BiH, a drugi put učestvuje na trci. Očekuje ponovo uzbudljivu trku, a nada se dobrim uslovima i rezultatu. 

- Uživam u različitim kulturama, a to je nešto što možete iskusiti u BiH. Trka je također odlična, a ove godine je malo izmjenjena. To je mjesto gdje se spajaju grad i planina. Počinje u ponoć što znači da će se veliki dio trčanja odvijati po noći, a to nije lošte zbog visokih temperatura - izjavio je Sharpe. 

Ultra Trail počinje u petak u ponoć na Jahorini, na lokaciji Rajska dolina. U subotu s iste lokacije u 6 ujutro starta maxi trail a Midi Trail počinje ispred Sebilja na Baščaršiji u 8 sati. Mini Trail će početi u nedjelju u 9 sati na Rajskoj dolini. 

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Jahorina Ultra Trail kao pokretač razvoja ljetne ponude na planini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana