Sport     | 25.07.2019. 09:48 |

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH otputovala na SP

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH jutros je otputovala na 17. svjetsko prvenstvo koje će ove godine biti održano u Velsu u Kardifu od 27. jula do 3. augusta.

Udruženje "Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS" iz Doboj Istoka kao partner "Homeless World Cup" (HWC) organizacije iz Škotske je nosioc ovog projekta od septembra 2011. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na svjetskim prvenstvima u Meksiku, Poljskoj, Norveškoj, Holandiji, Škotskoj i Čileu, gdje je osvojila titulu viceprvaka svijeta, saopćeno je iz MFS-EMMAUS.

Igrači su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, pozitivna su iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje. Jedno od pravila prvenstva je da igrač može igrati samo na jednom prvenstvu, kako bi se i na taj način pomoglo da korist od ovog projekta osjeti i doživi što veći broj ljudi.

Ove godine boje BiH brane Zlatić Alen, Selimović Armin, Starigorac Selmir, Jahić Simbad, Bajkanović Jovan, Ramić Izet, Delagić Admir, a među njima je i Fahrudin Muminović, mladić koji je kao dječak preživio strijeljanje u Zvorniku i čija je životna priča pogodila javnost.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

MFS-EMMAUS postavio kamen-temeljac za izgradnju kuće Nuri Zekić

Promocija interkulturalnog dijaloga kroz provedbu projekta 'Budimo promjena'

MFS Emmaus - Apel za pomoć djeci Nigera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo