Bosna i Hercegovina     | 24.07.2019. 14:10 |

Skupština KS - Usvojen Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Skupštine Kantona Sarajevo danas na sjednici utvrdila Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, a kojim se uređuju pitanja organiziranja i ostvarivanja lokalne samouprave u KS, a javna rasprava će trajati 90 dana.

Po mišljenju zastupnika, najveći kamen spoticanja bit će raspodjela javnih prihoda i nadležnosti funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prijevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je kazala da je javna rasprava 90 dana kako bi se pripremila upravo raspodjela javnih sredstava, ali i da bi devet općina i Grad mogli imati vremena da usaglase stavove o nadležnostima.

- Funkcionalna provedba zakona će biti najveći izazov za Kanton Sarajevo, ali nadležnosti neće moći biti dio švedskog stola. Ne smije se dozvoliti da općinske vlasti preuzmu profitabilne nadležnosti, komunalnu privredu i infrastrukturu, a da Kantonu ostave neprofitabilne - kazala je Brčić.

Zakon se mora donijeti na osnovu presuda Ustavnog suda BiH, ali i zbog usklađivanja sa Zakonom o principima lokalne samouprave Federacije BiH i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo