Bosna i Hercegovina     | 24.07.2019. 12:02 |

Careva džamija Svečanom akademijom proslavlja 500 godina postojanja

FENA Denis Leko

MOSTAR, 24. srpnja (FENA) - Svečana akademija, koju Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Stolac organizira u povodu 500 godina jedne od najstarijih džamija u Hercegovini, Sultan Selimove (Careve) džamije, održat će se u petak, 26. srpnja, na platou Stare tepe u Stocu, s početkom u 20.30 sati.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Stolac Orhan Tikveša kazao je kako je Sultan Selimova džamija predstavlja primjer suživota, tolerancije, mira i općeg napretka neophodnog u bilo kojem vremenu.

- Također predstavlja i duhovnu hranu za kojom današnji čovjek vapi. Careva džamija je inspiracija i nakon 500 godina svog postojanja kojoj MIZ Stolac posvećuje čitavu ovu godinu i kulturno vjersku manifestaciju Dani stolačkih džamija, koju održavamo od otvaranja džamije 2003. godine - kazao je Tikveša.

Dodao je kako MIZ Stolac pola milenija Careve džamije obilježava nizom sadržaja kroz cijelu godinu, a poseban svečani dio je Svečana akademija koja se održava u petak, te je na press konferenciji održanoj u srijedu u prostorijama Muftijstva mostarskog pozvao sve ljude dobre volje da uveličaju ovaj događaj.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac i imam Sultan Selimove (Careve) džamije Mersed ef. Šabanović ocijenio je kako je sama činjenica da ova džamija puni 500 godina postojanja toliko važna za MIZ Stolac, ali i za cijelu Islamsku zajednicu i državu u cjelini.

- Pripreme za ovu značajnu manifestaciju počele su još u 2018. godini, a sadržaji i programi od ožujka ove godine, kada je BH Pošta uradila poštansku markicu s motivom Careve džamije. Svakog mjeseca trudimo se organizirati jednu od značajnijih aktivnosti pa smo tako početkom srpnja imali promociju knjige uvaženog mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, a evo krajem srpnja imamo vrhunac ove manifestacije, Svečanu akademiju s koncertom - kazao je efendija Šabanović.

Pokrovitelj ove manifestacije je Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, a efendija Šabanović je kazao i kako očekuje što veću posjećenost na ovu manifestaciju otvorenog tipa koja će se održati u centru Stoca.

Dodao je također kako se 22. kolovoza planira obilježiti i dan rušenja i obnove svih džamija u Stocu, u rujnu je planiran međureligijski susret mladih s jednom važnom tribinom o temi poroka i raznih devijacija u društvu, dok je za listopad planiran naučni skup na kojemu će se govoriti na temu Careve džamije te na neki način predstaviti monografija o stolačkim džamijama koja je u izradi i koja bi, po riječima Šabanovića, trebala biti gotova do kraja godine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Svečanom akademijom obilježena 40. godišnjica Sarajevske olimpijade

Premijer Uk na Svečanoj akademiji: Borba za državnost je rad na kvaliteti života, izgradnji boljeg i pravednijeg društva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana