Bosna i Hercegovina     | 24.07.2019. 12:19 |

U Sarajevu konferencija o značaju provedbe Rezolucije VSUN-a 1325 (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - "Žena, mir i sigurnosna agenda u jugoistočnoj Evropi: Kako NATO i nacionalne vlade prenose obaveze u djela", tema je regionalne konferencije koja se održava danas u Sarajevu.

Sudionici skupa razmatraju različite aspekte provedbe obaveza sadržanih u Rezoluciji 1325 - 'Žene, mir i sigurnost', koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN), kao tijelo odgovorno za međunarodni mir i sigurnost, usvojilo 31. oktobra 2000. godine.

Radi se o dokumentu u čijem su fokusu žene i djevojčice koje su, nerijetko, žrtve ratnih sukoba, te mehanizmi njihove zaštite i sprečavanja i kažnjavanja seksualnog i svakog drugog nasilja, uključujući i snažnije prisustvo žena u procesima donošenja odluka, sprečavanju konflikata, postkonfliktnim procesima, izgradnji održivog mira i mirovnim operacijama.

Sudionike regionalne konferencije pozdravila je i dobrodošlicu im iskazala potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, istaknuvši značaj Rezolucije 1325, posebno s aspekta iskustva Bosne i Hercegovine iz perioda minulog rata (1992-1995.), kao i u pogledu njene primjene u našoj zemlji, regionu i na globalnom planu.

Podsjetila je kako bh. iskustvo s kraja prošlog stoljeća svjedoči o tome da su žene i djevojčice korištene kao sredstvo i objekt ratovanja tokom brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, te da su pritom bile žrtve seksualnog nasilja.

- To je prepoznato kao model ratovanja i zbog toga je Međunarodni sud u Haagu prvi put u historiji seksulano nasilje i zločin silovanja proglasio zločinom protiv čovječnosti - kazala je Mahmutbegović u izjavi za medije, potcrtavajući kako je to opomena svima koji bi, eventualno, u budućnosti pokušali koristiti ovaj metod kao sredstvo ratovanja.    

Komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissell izjavila je kako je veoma važno sagledati razmjere utjecaja ratnih sukoba na žene, a na što se fokusira upravo Rezolucija VSUN-a 1325 - Žene, mir i sigurnost.

- NATO uveliko podržava tu rezoluciju i činimo sve što možemo da je uvrstimo u sve naše aktivnosti i vježbe - kazala je, navodeći da NATO ima savjetnike/ce, kao kontakt osobe za rodna pitanja, koji pomažu implementaciju svih aspekata Rezolucije 1325.

U osvrtu na situaciju u BiH u pogledu provedbe spomenute rezolucije, generalica Bissell je ocijenila kako je učinjen napredak na tom planu, podsjećajući da je to često tema razgovora s najvišim dužnosnicima Oružanih snaga BiH, posebno s aspekta poboljšanja položaja žena i njihove aktivnije uloge u odbrambeno-sigurnosnim procesima.   

Adnan Kadribašić iz Udruženja "Pravik" i program-menadžer Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2019 u čijem je sklopu organizirana spomenuta regionalna konferencija, novinarima je kazao kako skup u glavnom gradu BiH predstavlja priliku za razmjenu iskustava i gledišta sudionika iz više od 20 zemalja (tri kontinenta), uključujući i "lekcije“ iz regiona jugoistočne Evrope.

- Pokušavano da shvatimo do koje se mjere Rezolucija VSUN-a 1325 provodi u djelo danas, gotovo 20 godina nakon njenog donošenja - kazao je, navodeći kako su aktelna pitanja iz domena akcionih planova ili strategija za implementaciju obaveza država članica UN-a, sadržanih u toj rezoluciji.

Organizatori regionalne konferencije, posvećene Rezoluciji Žene, mir i sigurnost su Udruženje "Pravnik", Program vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, uz potporu NATO-a.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3200

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kiWlL1qjlYfdPDPZIijDJbKOXGjtof5X?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo