Svijet     | 24.07.2019. 10:03 |

Kina poziva da se pruži međunarodna podrška palestinskom narodu

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 24. jula (FENA) - Zamjenik kineskog stalnog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, Wu Haitao, izjavio je da treba veliku pažnju posvetiti poboljšanju ekonomske i humanitarne situacije u Palestini.

Wu je istaknuo na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom situaciji na Bliskom istoku, da Kina ponovo izražava zabrinutost povlačenjem poreskih prihoda koje Izrael prikuplja u ime Palestine.

Palestinske vlasti prolaze kroz tešku finansijsku krizu nakon izraelske odluke u februaru da ukine prikupljanje prihoda od poreza koje Izrael ubire u ime Palestinskih vlasti.

Kineski diplomata pozvao je zainteresirane strane da ispune svoje obaveze na osnovu međunarodnih sporazuma, uključujući i one preuzete Pariškim protokolom, i u potpunosti provedu relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti, te da brzo i potpuno okončaju blokadu pojasa Gaze.

Wu je također zatražio od međunarodne zajednice da osnaži podršku Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku  (UNRWA), s akcentom na poboljšanju humanitarnih uslova za palestinske izbjeglice.

Istaknuo je da će Kina pružiti podršku palestinskom narodu kroz bilateralne kanale, uključujući i kroz podršku projektima pomoći palestinskim izbjeglicama u zemljama regije, prenosi Xinhua.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana

Macron i von der Leyen pozvali Kinu da iskoristi uticaj na Rusiju i okonča rat u Ukrajini

Vučić: Srbija je ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije