Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 17:14 |

Na Vlašiću počeo 12. Rehabilitacijski kamp za djecu liječenu od raka

FENA Marija Augustinovic

VLAŠIĆ, 23. srpnja (FENA) - Potpora djeci oboljeloj od raka ključna je, kako tijekom, tako i nakon intenzivnog liječenja, poručeno je danas na otvaranju 12. rehabilitacijskog kampa na Vlašiću, u kojem sudjeluje više od 150 mališana liječenih od raka, kao i članova njihovih obitelji.

Glasnogovornica udruge "Srce za djecu" Atifa Buldić-Bešić kazala je da je nakon liječenja rehabilitacija za djecu oboljelu od raka od iznimne važnosti, naglasivši da to pitanje treba biti sustavno uređeno.

- Mnogo je tu problema, trauma i psihološke boli i sve to trebamo liječiti poslije. Ovim kampom mi to i radimo i nadamo se da će u budućnosti i država ponuditi neko sistemsko rješenje - kazala je.

Udruga "Srce za djecu" svake godine pruža posebno osmišljen program rehabilitacijskog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka, te njihove roditelje.

Program je za njih besplatan, a rehabilitacijski kamp financira se donacijama, grantovima i aktivnostima udruge.

Kao i svake godine, volonteri kampa iz grupe "MladiCe", koja okuplja mlade koji su u djetinjstvu izliječeni od raka, dodatno ohrabruju djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad bolešću moguća.

- Ovaj kamp zaista predstavlja posebno iskustvo poslije cijelog procesa koji smo prošli. On omogućava resocijalizaciju, odnosno ponovno uklapanje u društvo, druženje i igru, i sve što olakšava život i potiče nas da idemo dalje. Presretna sam što mogu biti primjer djeci, pomagati im i olakšati njihovu borbu - kazala je 22-godišnja volonterka Advija Džambas.

Kako navode iz udruge, ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, njihovo psiho-socijalno jačanje, te jačanje samopouzdanja, resocijalizacija i smanjenje stresa.

Rehabilitacijski kamp za djecu i njihove roditelje trajat će do 28. srpnja, a mališani će biti uključeni u brojne aktivnosti, poput kreativnih radionica, škole jahanja i škole plivanja.

Prema podacima udruge "Srce za djecu", u Federaciji BiH godišnje od raka oboli oko 60 mališana.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Komšić na Vlašiću: Nemojte da strahujemo i djeci ostavimo neriješene stvari

Pezer: Trenirao sam po čitavom svijetu, ali na Vlašiću su uvjeti najbolji (VIDEO)

Na Vlašiću se ovoga ljeta pripremaju vrhunski sportaši iz raznih krajeva svijeta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo