Svijet     | 23.07.2019. 17:07 |

Britanska poslovna zajednica traži od Johnsona hitnu akciju na Brexitu

FENA Internet

LONDON,  23. jula (FENA) - Britanska poslovna zajednica zatražila je u utorak od novog čelnika Konzervativne stranke Borisa Johnsona da poduzme hitnu akciju na osiguranju sporazuma o napuštanju Evropske unije koji bi signalizirao da je njegova zemlja otvorena za poduzetnike.

Carolyn Fairbairn, čelnica Konfederacije britanske industrije, izjavila je da Johnson "ima vremena na bacanje" u prvih 100 dana premijerske dužnosti i upozorila ga je da "ne potcjenuje povlastice" dobrog sporazuma o Brexitu. Kazala je je poslovnoj zajednici potreban "sporazum o Brexitu koji deblokira povjerenje".

Britanska trgovinska komora upozorila je Johsnona da izbjegne "zbrkani, neuređeni Brexit" do roka od 31. oktobra, dok je Edwin Morgan, prelazni generalni direktor Instituta direktora, kazao da je od ključnog značaja da Johnson "uvidi da je to zahtijevno vrijeme za brojne firme i mora biti spreman da ih podrži".

- Brexit bez sporazuma samo bi pojačao neizvjesnost i odvukao bi pažnju od tih izazova, ali bi izbjegavanje neprimjerenog Brexita samo omogućilo zemlji da se fokusira na njih i da krene naprijed u svačijem interesu - izjavio je Morgan, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Sunak obećao slati tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 sedmica

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta