Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 16:29 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Ministarstvo sigurnosti pripremit će i Vijeću ministara BiH za sljedeću sjednicu dostaviti sveobuhvatnu informaciju o migrantskoj situaciji s prijedlogom konkretnih mjera i aktivnosti koje će biti preduzete u cilju smanjivanja priliva migranata u BiH.  

Nakon razmatranja u Vijeću ministara BiH, ova informacija će biti upućena Predsjedništvu BiH.

USVOJENA SREDNJOROČNA STRATEGIJA UPRAVLJANJA DUGOM BiH DO 2021.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Bosne i Hercegovine za period 2018. – 2021. godine, čime je ispunjena još jedna obaveza iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH.

Ova strategija sadrži pregled strukture duga, procjenu stanja zaduženosti te definiše srednjoročne ciljeve upravljanja dugom i daje smjernice za dostizanje postavljenih ciljeva. Njen osnovni cilj je osiguranje sredstava za finansiranje potreba države, entiteta i Brčko distrikta, uz prihvatljivi nivo troškova finansiranja i rizika.

OSIGURANO OKO 14 MILIONA EURA GRANTA ZA PRIKUPLJANJE OTPADNIH VODA U GRADIŠKI

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine i  KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), vrijedan 10.266.845,46 eura granta – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška, koji se odnosi na Republiku Srpsku – faza 1.

Utvrđen je Prijedlog sporazuma o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) u iznosu 3,8 miliona eura – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška u Republici Srpskoj.

Ovaj grant osiguran je putem Švicarske razvojne agencije – SECO, a implementirat će se putem Njemačke razvojne banke (KfW, Frankfurt na Majni).

Svrha ovih projekata je da se pomogne gradu Gradiški u prikupljanju, transportu i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda na okolišno ispravan i higijenski zadovoljavajući način, uz prihvatljive troškove, a krajnji cilj je unaprijediti uslove života stanovništva i zaštititi okoliš.

Prijedlozi ovih sporazuma bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

BiH PRISTUPA MULTILATERALNOJ KONVENCIJI U VEZI SA PROVOĐENJEM BEPS STANDARDA   

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji za implementaciju mjera u okviru Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije poreske baze i prenošenja profita (BEPS).

Multilateralna konvencija predstavlja najbrži način za provedbu minimalnih BEPS standarda za borbu protiv zloupotrebe sporazuma i unapređenje rješavanja sporova, dok istovremeno nudi fleksibilnost zemljama u smislu zadovoljavanja ovih standarda.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

PODRŽAN PROJEKT “JAVNI PRIJEVOZ SARAJEVO”

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (Projekt „Javni prijevoz Sarajevo“), vrijednog 35 miliona eura.

Projektom se pospješuje kvalitet javnog linijskog tramvajskog prijevoza putnika uz evropske standarde, povećava sigurnost građana i radnog osoblja, tim prije što tramvajske linije čine okosnicu javnog gradskog prijevoza u Sarajevu, kojim se prema posljednjim podacima dnevno preveze više od 200.000 građana.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a sredstva su alocirana Federaciji BiH.

PROVESTI AKTIVNOSTI ZA KORIŠTENJE POMOĆI PROJEKTIMA U EVROPSKIM REGIJAMA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o potrebi korištenja pomoći u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS) s pratećim zaključcima.

Zajednička pomoć za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS – Joint Assistance to Support Projects in European Region) predstavlja inicijativu Evropske komisije i Evropske investicione banke u cilju pružanja pomoći državama članicama EU i drugim državama korisnicama u vezi sa pripremom projekata za finansiranje iz evropskih strukturnih i investicionih fondova (ESIF Funds), kao i Mehanizma za povezivanje Evrope (CEF) i Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA).

USVOJEN AP VMBiH ZA PROVOĐENJE KOMUNIKACIJSKE STRATEGIJE O PRISTUPANJU EU

Na prijedlog Direkcije za evropske integracije usvojen je Akcioni plan Vijeća ministara BiH za implementaciju Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za 2019. godinu.

Riječ je o paketu aktivnosti u oblastima izdavaštva, online komunikacija, istraživanja, konkursa i takmičenja, događaja i promotivnih materijala, koje će u ovoj godini provoditi 22 institucije Vijeća ministara BiH u naznačenim rokovima i s jasno istaknutim indikatorima uspjeha radi poboljšanja informiranja javnosti u BiH o pristupanja Evropskoj uniji. 

USKLAĐIVANJE ODLUKA O UVOZU AUTOMOBILA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i vanjskih pneumatskih guma, u cilju podizanja standarda, zaštite okoliša i zdravlja ljudi, a odluka će biti dopunjena mišljenjem Uprave za indirektno oporezivanje.

Na ovaj način vrši se njeno usklađivanje s Odlukom Ministarstva komunikacija i prometa BiH o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa, a koja je stupila na snagu 1. juna ove godine. 

INFORMACIJA PRAVOBRANILAŠTVA O ZAHTJEVU HRVATSKE ELEKTROPRIVREDE

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine o podnesenom zahtjevu Hrvatske elektroprivrede za mirno rješenje spora protiv Bosne i Hercegovine u vezi sa investicijom Hrvatske elektroprivrede u izgradnju Rudnika i Termoelektrane Gacko, nakon što dosadašnji razgovori predstavnika HEP-a i Vlade Republike Srpske nisu rezultirali dogovorom.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Pravobranilaštvo BiH da nastavi pratiti ovaj spor te da pravovremeno preduzme aktivnosti u cilju zaštite interesa BiH. 

Hrvatska elektroprivreda je, pozivajući se na Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine o recipročnom unapređenju i zaštiti ulaganja i Ugovor o energetskoj povelji, u svom zahtjevu istaknula prijeratna ulaganja u Termoelektranu „Gacko“, koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, zbog čega od BiH traži više od 100 miliona eura. Iako nijedan organ BiH nije učestvovao u donošenju bilo kakvih odluka koje su prethodile sporu, Bosna i Hercegovina, kao državni subjekt međunarodnog prava, pasivno je legitimisana u ovom postupku.

IZVRŠENJE BUDŽETA  

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH te objaviti na web-stranici.     

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosili su 986.412.011 KM i za četiri posto su viši u odnosu na planirane. Istovremeno su ukupno ostvareni rashodi i izdaci iznosili 961.130.823 KM i izvršeni su u većem iznosu za oko 11,6 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje rashoda se odnosi na povećanje tekućih izdataka, grantova i transfera dok su bruto plaće i naknade troškova zaposlenih ostale na istom nivou kao u 2012. godini, odnosno nastavljena je primjena odluka Vijeća ministara BiH o njihovom smanjivanju.

Sve dospjele obaveze po osnovu vanjskog duga u 2018. godini izmirene su pravovremeno u ukupnom iznosu 955.349.067,69 KM.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I – III 2019. godine, koji će biti objavljen na web-stranici.

Ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2019. godine iznosili su 212.490.480 KM ili 96%  u odnosu na 1/4 planiranih prihoda u budžetu za 2018. godinu.

Ukupno ostvareni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH u prvom kvartalu 2019. godine iznosili su 199.627.707 KM i izvršeni su u manjem iznosu od oko 15,9 miliona KM ili 7% u odnosu na isti period prethodne godine, jer je evidentno privremeno finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2019. godine, uslijed čega je izvršenje kapitalnih izdataka značajno manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Po osnovu vanjskog državnog duga isplaćeno je 125.988.715 KM, čime su u potpunosti izvršene sve preuzete obaveze.

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O PROVOĐENJU ZAKONA O CARINSKOJ POLITICI U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno  oporezivanje BiH, donijelo je  Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini kojom se početak njene primjene pomjera sa 1. augusta  2019. na 31. 1. 2020. godine.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH podržalo ubrzanje aktivnosti koje se provode kako bi se omogućila certifikacija elektronskog potpisa, odnosno uspostava elektronskih carinskih postupaka, prvenstveno elektronskog provoznog postupka (NCTS), kao i primjena elektronskih carinskih deklaracija u uvoznim i izvoznim carinskim postupcima. Također, potrebno je okončati proces pripreme za certifikaciju u cilju dobijanja Potvrde o ispunjavanju sigurnosnih zahtjeva (SSCD certifikat) propisane Zakonom o elektronskom potpisu.

USVOJEN IZVJEŠTAJ ZA OBLAST POLJOPRIVREDE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Prema Izvještaju, Bosna i Hercegovina je usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja u 2018. godini postigla ključni iskorak neophodan za korištenje pretpristupnih fondova EU, vrijednih oko 30 miliona eura, od čega je oko 20 miliona eura namijenjeno  poljoprivrednicima i prerađivačkoj industriji, a 10 miliona eura jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja te ribarstva.    

Istovremeno je Evropska komisija Bosnu i Hercegovinu uvrstila na A i B listu zemalja koje imaju dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije, što će zasigurno utjecati na povećanje izvoza.

Međutim, poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH se i tokom prošle godine susreo sa problemima u trgovini poljoprivrednim proizvodima i rješavanjem spornih trgovinskih pitanja koja su se, između ostalog, odnosila na izvoz jabuka u Rusku Federaciju, izvoz vina u Evropsku uniju, kao i carinskih nameta Kosova na sve proizvode porijeklom iz BiH.

NASTAVITI PROVOĐENJE SPORAZUMA SA NVO

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde da nastavi provođenje Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, nakon što je usvojilo Izvještaj o njegovoj provedbi za 2018. godinu.

Provedbom Sporazuma jačaju se i kreiraju potrebni institucionalni mehanizmi saradnje, čime se unapređuju javne politike koje kreiraju institucije Bosne i Hercegovine, transparentnost i odgovornost.

U cilju daljnjeg jačanja saradnje s nevladinim sektorom u drugoj polovini 2019. godine planirana je izrada Strategije, a nakon što bude formirano Savjetodavno tijelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za saradnju s nevladinim organizacijama.

SUGESTIJE NA DRŽAVNU STRATEGIJU ZA RAD NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA

Vijeće ministara BiH zaključilo je da se sugestije u vezi s revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina dostave Ministarstvu pravde pisanim putem, kako bi bile razmotrene u cilju unapređenja rješenja u ovoj oblasti, nakon čega će se o ovoj strategiji izjasniti Vijeće ministara BiH. 

IZVRŠENJE PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Vijeće ministara BiH će obaviti kosultacije u vezi sa sačinjavanjem akcionog plana za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima „Zornić protiv Bosne i Hercegovine“, „Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“ i „Pilav protiv Bosne i Hercegovine“ o kojem će se izjašnjavati na jednoj od narednih sjednica, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana