Kultura     | 23.07.2019. 13:01 |

Na seminaru folklora izučavat će se pjesme, plesovi i običaji Hrvata

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) - Osmi seminar folklora Hrvata u BiH održavat će se od 25. do 28. srpnja u Emaus centru, u Potocima kod Mostara, a podučavat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata.

Kako se navodi u najavi, seminar se održava u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BIH).

Područje Konjica, Rame, Kupresa i Završja, specifično je po tome što se ispreplitala kultura sjevera i juga, ali i zapada i istoka Bosne i Hercegovine. Upravo zbog svoje prirodne granice koja dijeli Bosnu od Hercegovine, etnografska je odlika kako bosanskog tako i hercegovačkog folklora. Na tom se području izgradio zaseban kulturološki sustav koji je kao takav poseban te se izdvaja i od jednog i od drugog kraja države BiH, što ga čini uistinu izvorno sačuvanim od utjecaja pomodarstva koje je u mnogim područjima otklonilo izvornost, priopćili su organizatori.

Polaznici seminara moći će odabrati jednu od tri ponuđene grupe: ples, glazbala (tradicijska ili tambure) i ganga.

Paralelno sa seminarom folklora održava se i seminar za zborovođe pod vodstvom Bojana Pogrmilovića, glazbenog voditelja  Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Uoči samog službenog početka seminara, u četvrtak, 25. srpnja, u 8.40 sati bit će organizirana i konferencija za medije na kojoj će se obratiti Vedran Vidović, predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, Bojan Pogrmilović, glazbeni voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, te Miroslav Šilić, stručni voditelj seminara.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana