Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 11:51 |

Uspješno proveden proces reakreditacije mostarskog univerziteta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) - Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru dobio je pozitivno mišljenje o akreditaciji petočlane Komisije za akreditaciju, odnosno komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove.

Komisija se prilikom posjeta u okviru postupka institucionalne akreditacije, u periodu od 25. do 27. lipnja 2019. godine, sastala s predstavnicima rukovodstva Univerziteta i organizacionih jedinica, akademskim osobljem, studentima svih ciklusa, administrativno-tehničkim osobljem, predstavnicima privrede i prakse te alumni studentima Univerziteta.

Kao i u prethodnom slučaju, i ova ponovna akreditacija predstavlja potvrdu razine kvaliteta Univerziteta, njegove prepoznatljivosti i opredjeljenja ka kvalitetu. Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za ponovnu akreditaciju institucije nadležnom Ministarstvu, u skladu s pozitivnim propisima iz ove oblasti i 6 mjeseci prije isteka perioda važenja akreditacije, Univerzitet pokazao najvišu razinu otvorenosti i spremnosti za provođenje postupka ponovne akreditacije institucije, naveli su iz te visokoškolske ustanove.

Naime, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru je 2015. godine postao akreditirana visokoškolska ustanova u BiH za period od 4 godine. Dakle, u oba navrata Univerzitet je uspješno obavio kompleksni proces akreditacije koji počiva na deset podjednako važnih kriterija, od politike osiguranja kvaliteta, preko podučavanja usmjerenog na student(ic)e i resursa za učenje, do informiranja javnosti i kontinuirane revizije programa.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica tom je prigodom poručio kako je uspješno provedeni proces reakreditacije važan pokazatelj ozbiljnosti i predanosti mostarskog univerziteta da ispuni državne i međunarodne standarde kvalitete u visokom obrazovanju te da ponudi sadašnjim i budućim studenti(ca)ma obrazovanje za 21. stoljeće sa znanjima i vještinama traženim na suvremenom tržištu rada.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!