Svijet     | 23.07.2019. 10:41 |

Članice EU dogovorile se o 'mehanizmu solidarnosti' za prihvat migranata

FENA Internet

PARIZ,  23. jula (FENA) - Četrnaest članica Evropske unije usaglasilo se o  novom "mehanizma solidarnosti" koji su predložile Njemačka i Francuska u cilju raspoređivanja migranata širom bloka, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Ministri unutarnjih i vanjskih poslova EU su u ponedjeljak u Parizu raspravljali o imigraciji i sigurnosnim pitanjima nakon što su održali prvi sastanak u Finskoj prošle sedmice.

- Zaključak ovog sastanka je da je, u principu, 14 država članica izrazilo saglasnost s francusko-njemačkim dokumentom - izjavio je  Macron novinarima.

Francuski predsjednik nije naveo konkretne detalje, ali je istaknuo da će nova inicijativa biti "brza i automatska".

Izvor blizak francuskom predsjedništvu izjavio je Reutersu da su pored Francuske i Njemačke, Finska, Luksemburg, Portugal, Litvanija i Hrvatska nagovijestili jasnu namjeru da rade na unaprjeđenju novog  sistema.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Mtteo Salvini, čija je zemlja na prvoj liniji fronta u suočavanju s migrantskim prilivom u Evropu, nije prisustvovao sastanku u Parizu.

U pismu francuskom kolegi Christophu Castaneru, Salvini je upozorio na  posljedice odluka s ministarske sjednice EU "isključivo donesenih u Berlinu i Parizu". 

Italija je do dolaska na vlast populističke koalicije u 2018. godine prihvatila skoro sve migrante koje su na moru spasile humanitarne grupe. Od dolaska na vlast aktuelne koalicija  Italija je zatvorila svoje luka za humanitarne brodove. 

Po podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, najmanje 426 ljudi je ove godine  poginulo u pokušajima da se domognu Evrope preko Mediterana.

Macron je također saopćio da je Francuska zatražila od libijske vlade da osigura da migranti više ne budu prebacivani u pritvorske centre u toj zemlji i da se poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se omogućila njihova sigurnost.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo