Magazin     | 23.07.2019. 08:07 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) -

- 1892. Rođen Haile Selasije, etiopski car od 1930. godine. Iz zemlje izbjegao 1936. nakon talijanske okupacije, vratio se 1941. i vladao do 1974., kad je zbačen državnim udarom.

- 1906. Rođen Vladimir Prelog, kemičar čije je središnje zanimanje bila stereokemija molekula te problem prostorne građe molekula. Dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

- 1943. Rođen Džafer Mahmutović, bosanskohercegovački pisac i povjesnčar. Autor je niza radova iz povijesti, objavljenih u publikacijama, stručnim i znanstvenim časopisima i periodičnom tisku.

- 1952. Službeno osnovana Europska zajednica za ugljen i čelik, prva preteča Europske unije. Osnovna je s ciljem da od područja država članica - Belgija, Francuska, SR Njemačka, Italija, Luksemburg i Nizozemska, stvori jedinstveno tržište za ugljen i čelik. 

- 1956. Rođen Mirko Miočić, jedan od najpoznatijih hrvatskih kvizomana. Sudjelovao je u brojnim kvizovima, među kojima - Diplomac, Izazov, Upitnik, Jackpot, Tko želi biti milijunaš?, Potjera. 

- 1995. Otkriven komet Hale-Bopp, jedan od najsjajnijih i vjerojatno najspektakularnijih kometa u suvremenoj povijesti. Otkrila su ga dva američka promatrača, Alan Hale i Thomas Bopp.

- 2002. Umro Đorđe Lobačev, jedan od pionira i najznačajnijih autora u povijesti srpskog i jugoslovenskog stripa. Među njegove najpoznatije stripove spadaju 'Ženidba cara Dušana', 'Propast grada Pirlitora', 'Baš Čelik' i drugi.

- 2004. Svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru, porušen u proteklom ratu 9. studenoga 1993. godine.

- 2008. Umro Ahmet Hadžipašić, bosanskohercegovački političar i premijer Federacije BiH od 2003. do 2007. godine. Bio je prorektor Univerziteta u Zenici, a predavao je i na univerzitetima u Sarajevu, Mostaru i Bihaću. 

- 2011. Umrla Amy Winehouse, britanska pjevačica i tekstopisac poznata po svojim jakim vokalima i eklektičnom miksu glazbenih žanrova koji su uključivali R&B, soul i jazz. Osvojila je mnoge nagrade među kojima čak pet Grammyja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo