Svijet     | 22.07.2019. 16:32 |

Iran odao počast Yukiyi Amanu

FENA Internet

TEHERAN,  22. jula (FENA) - Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi odao je počast pokojnom čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Yukiyi Amanu, čija je smrt objavljena danas.

- Moje duboko saučešće. On je veoma blisko sarađivao sa mnom - objavio je u tweetu Araghci, koji je učestvovao u pregovorima o teško dogovorenom sporazumu o nuklearnom oružju između Irana i svjetskih sila u 2015.

 - Zahvalan sam zbog njegovog vještog i preofesionalnog nastupa koji je rezultirao potpunim zaključenjem (sporazuma o nuklearnom oružju), piše Araghci.

- Neka se svemogući Bog smiluje njegovoj duši - napisao je on na engleskom.

Amano je preminuo nakon što je u posljednje vrijeme patio od narušenog zdravlja, saopćila je agencija za atomsku energiju.

Dugogodišnji japanski diplomata, koji je umro u 72. godini, držao je vodeću poziciju u IAEA od decembra 2009.

Tokom svog mandata, Amano je nadzirao potpisivanje historijskog sporazuma između Irana i šest velikih svjetskih sila - Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država.

Na osnovu sporazuma, Islamska Republika pristala je da suzbije neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. 

 Araghchi je u  tweetu istaknuo da je IAEA, pod Amanovim čelništvom, "objavila 15 uzastopnih izvještaja koji potvrđuju iransko potpuno povinovanje" nuklearnom sporazumu prenosi AFP. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'