Ekonomija     | 22.07.2019. 15:41 |

Mljekari u Tuzlanskom kantonu nezadovoljni isplatom poticaja

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 22. jula (FENA) – Mljekari iz Tuzlanskog kantona nezadovoljni su isplatom poticaja i tvrde da je sve manje obiteljskih farmi te da bi Tuzlanski kanton u narednih šest godina mogao ostati bez proizvodnje mlijeka - rečeno je danas na sastanku Odbora grupacije za mlijeko TK.

Poljoprivrednik iz Kalesije Fahrudin Smajić kaže da je najveći problem kašnjenje poticaja, ali poručuje da ga to neće obeshrabriti te da će planira proširi proizvodnju.

- Na našoj farmi je 60 krava, od čega je 45 muznih grla. Moja cijela porodica i komšiluk živi od ove farme. Nije lako, borimo se. Najveći nam je problem kašnjenje poticaja. Ipak, neće me obeshrabriti stanje u državi i ne planiram ići odavde. Proizvodnju mlijeka ću širiti i ulagati u svoju farmu. Mi iz grupacije mljekara Tuzlanskog kantona trebamo ofanzivno krenuti prema Vladi Federacije BiH i boriti se za poticaje - izjavio je Smajić.

Mensur Mehmedović iz Živinica, koji ima 40 muznih grla, izražava bojazan da će za šest godina nestati proizvođača mlijeka s ovog područja ukoliko nadležni ne učine više kako bi zaštitili mljekare.

Međutim, mi se borimo za čisto pravilo na terenu, odnosno za naša prava – kaže Mensur Mehmedović, proizvođač mlijeka.

Prošle sedmice u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzlanskog kantona održan je sastanak s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem o isplati premije za mlijeko trećeg i četvrtog kvartala prošle godine te kvartala ove godine, ali i prava na premiju farmera koji su ispunili mjesečnu kvotu od 500 litara mlijeka i provođenju obavezne zdravstve dijagnostike muznih grla po programu za veterinarstvo.

- Ono što je dogovoreno s federalnim ministrom poljoprivrede je da se do kraja ovog mjeseca završe inspekcijske kontrole te da poticaji iz prošle godine budu poljoprivrednicima isplaćeni do polovine augusta. U Tuzlanskom kantonu imamo oko hiljadu farmi koje su u procesu proizvodnje mlijeka i koje ostvaruju pravo na poticaje – kaže sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona Suad Selimović.

On je stava da odnos nadležnih prema poljoprivrednicima stvara jednu veliku nesigurnost kod farmera.

-Mladi ljudi i članovi njihovih porodica odlaze s ovih područja ili su već davno otišli. Oni koji su ostali imaju 50 ili više godina, a svi njihovi mlađi članovi su vani ili u Evropskoj uniji – smatra Selimović.

Zbog svega ovoga, kako je rečeno, u posljednjih godinu dana u Tuzlanskom kantonu proizvodnja domaćeg mlijeka je pala za milion i pol litara mlijeka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Brčko - Predstavljena aplikacija za elektronsko podnošenje zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024. godini

Vlada KSB-a dodijelila više od dva i pol milijuna KM poticaja gospodarstvu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo