Kultura     | 22.07.2019. 13:53 |

U Galeriji ULUPUBIH ove sedmice druženje s Ninom Knežević

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Knjiga Bosančica za djecu autorice Aleksandre Nine Knežević, biće prezentirana u sklopu programa "Umjetnost u izlogu" Galerije ULUPUBIH.

Zainteresovani će se moći družiti s autoricom od 22. do 31. jula, a biće organizovane i radionice za djecu.

Knjiga Bosančica za djecu je nagrađena prvom nagradom na konkursu Pišem ti bosančicom/Dijalog za budućnost, u kojem je učestvovalo 115 autora.

-Kao grafičku dizajnerku oduvijek me zanima kulturno naslijeđe, a moje spoznaje iz ove oblasti pretvaram u jezik razumljiv današnjim generacijama. U razvijenom svijetu svaku sitnicu pokušavaju da očuvaju, oplemene i pretvore u moderan grafički jezik koji komunicira sa širom publikom, i voljela bih da to radimo i mi u Bosni i Hercegovini. Baš zbog toga me i zanimaju djeca i nove generacije, i baš zbog toga je i rođena ideja o Bosančici za djecu i ovom neobičnom bukvaru. Upravo će djeca biti ta koja će sutra imati zadatak da očuvaju ovo autentično bosansko pismo, a to će biti u stanju dobro uraditi samo ako od malih nogu razvijaju ljubav i odnos prema vlastitom kulturnom nasljeđu - izjavila je Knežević.

Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). 2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora ("Luerzer's Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tanović: Primijenjena umjetnost i dizajn trebaju promatrati društvo kao cjelinu

Na Izbornoj skupštini ULUPUBiH izabrani novi organi upravljanja, Samina Tanović nova predsjednica

ULUPUBiH - Ograđujemo se i najoštrije osuđujemo izjave bivše sekretarke Udruženja Milomirke Melank

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo