Bosna i Hercegovina     | 22.07.2019. 14:21 |

Usaglašena raspodjela sredstava u sklopu projekta upravljanja otpadom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Sastanak Projektnog odbora projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim polutantima (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom“ održan je danas u Sarajevu.

Radi se o projektu koji finansira Švedska vlada, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Švedske ambasade i UNDP-a. 

Fokus komponente 4 ovog petogodišnjeg projekta jeste upravljanje i odlaganje polihlorovanih bifenila (PCB) i postojanih organskih polutanata iz napuštenih industrijskih kompleksa.

S obzirom na veoma ozbiljnu situaciju s piralenom na području Poslovne zone „Incel“, na inicijativu ministrice Srebrenke Golić, danas je postignuta saglasnost svih članova projektnog odbora da se sredstva iz ove komponente u iznosu od 600.000 USD alociraju na implementaciju aktivnosti u prve dvije godine projekta, umjesto da budu raspoređena na četiri godine, kako je to prvobitno bilo planirano projektnim dokumentom.

Iznos od 600.000 dolara je ukupan za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH, te će biti raspoređen u iznosu od do 300.000 dolara za svaki entitet na lokacije koje su identifikovane kao prioritetne, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Barometar rodne ravnopravnosti - Koliko se promijenio položaj žena u bh. društvu?

Finalna konferencija projekta 'Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini'

UNDP predstavio prvi Interaktivni solarni atlas u Bosni i Hercegovini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu