Bosna i Hercegovina     | 22.07.2019. 12:46 |

Kubat: Djeca oboljela od raka trebaju trajnu i sveobuhvatnu potporu

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 22. srpnja (FENA) - "Društvo ne smije ostati slijepo i gluho na potrebe djece oboljele od raka, kojoj je, uz liječenje, nužno omogućiti rehabilitaciju i iskoristiti njihov potencijal", izjavio je Feni direktor Udruženja "Srce za djecu" Fikret Kubat.

Uoči 12. rehabilitacijskog kampa na Vlašiću, u kojem će sudjelovati više od 150 mališana i članova njihovih obitelji, Kubat je istaknuo da rehabilitacija, kao standard u liječenju, u BiH nije sustavno riješena, te dodao da djeca i njihovi roditelji trebaju sveobuhvatnu potporu cijelog društva.

- Koliko je važno biti uz djecu tijekom liječenja kada se bore za život, toliko je važan i oporavak nakon liječenja. Mi se trudimo da njima i njihovim roditeljima pružimo trajnu i cjelovitu potporu, jer oni to zaslužuju. Oni su veliki resurs, heroji koji su dobili najveću bitku i treba ih vratiti u njihove sredine i dati im podršku da se vrate u škole i vrtiće - naglasio je Kubat.

Iako smatra da su protokoli liječenja u BiH isti kao u drugim europskim zemljama, Kubat je upozorio da uvjeti liječenja ovise o stanju u državi.

- Moramo shvatiti da se sve poteškoće koje imamo u funkcioniranju države održavaju i na zdravstvo i na obrazovanje, tako da je potrebno da svi zajedno doprinosimo više. Rak je bolest cijele porodice, u kojoj, uz dijete, trpe svi, od roditelja do braće i sestara - naglasio je.

Govoreći o inicijativama Udruženja, Kubat je kazao da je, među ostalim, nužno promijenit postojeće propise koji se odnose na dužinu bolovanja za roditelje oboljele djece.

- Očekujemo da ovo pitanje bude riješeno kao i u zemljama okruženja. Dakle da to više ne bude kao do sada, 40-ak dana bolovanja, nego da ono traje sve dok traje proces liječenja. Također, općinske socijalne službe bi morale imati podatke gdje se nalaze ta djeca i kakvo je njihovo socijalno stanje - naglasio je on.

Prema podacima Udruženja "Srce za djecu", Federaciji BiH godišnje od raka oboli oko 60 mališana, a Kubat ističe da je ohrabrujući visok postotak izlječenja.

Rehabilitacijski kamp za djecu i njihove roditelje bit će održan na Vlašiću od 23. do 28. srpnja, a mališani će biti uključeni u brojne aktivnosti, poput kreativnih radionica te škola jahanja i plivanja.

- Kamp će sadržavati sve ono što je potrebno da ih psihički i fizički ojačamo nakon intenzivnog liječenja. Djeci to puno znači, a osobito zbog toga što mnogi roditelji nisu u mogućnosti da im priušte odlazak na planinu - istaknuo je direktor Udruženja "Srce za djecu" Fikret Kubat.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Komšić na Vlašiću: Nemojte da strahujemo i djeci ostavimo neriješene stvari

Pezer: Trenirao sam po čitavom svijetu, ali na Vlašiću su uvjeti najbolji (VIDEO)

Na Vlašiću se ovoga ljeta pripremaju vrhunski sportaši iz raznih krajeva svijeta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom