Bosna i Hercegovina     | 22.07.2019. 13:20 |

Potvrđena optužnica protiv Bosiljke Simić-Dadić kojom se tereti za poreznu utaju

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Bosiljke Simić-Dadić kojom se tereti za krivično djelo porezna utaja ili prevara.

U optužnici se navodi da je Bosiljka Simić-Dadić od 1. 2. do 31. 12. 2013. godine u Šamcu, radeći u svojstvu direktora bez ograničenja ovlasti poduzeća „Agroprodukt“ d.o.o. Obudovac – Šamac, nastojeći da smanji svoj oporezivi prihod, svjesna svojih postupaka i uzročnih veza s potencijalnom štetom prema Bužetu BiH, htjela pribaviti protuzakonitu korist za sebe.

Kako se navodi, optužena je to pokušala ostvariti nesačinjavanjem faktura/računa, neobračunavanjem i neprijavljivanjem PDV-a, te neevidentiranjem u poslovnim knjigama poduzeća ostvarenog poslovnog prometa.

Time je posljedično oštećen Budžet Bosne i Hercegovine te je po naznačenim osnovama poduzeća optuženica ostvarila promet u ukupnom iznosu od 292.064,83 KM, na koji nije obračunat, prijavljen, niti plaćen PDV u iznosu od 49.651,00 KM, za koju sumu je oštetila Budžet BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana