Magazin     | 22.07.2019. 12:17 |

Selo Budoželje - okućnice ukrašene ružičnjacima i zelenim povrtnjacima

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Do pedantnosti sređene okućnice ukrašene ružičnjacima i bokorima hortenzija, na prozorima i balkonima raznobojnim muškatlama, begonijama i drugim cvijećem, zeleni povrtnjaci, livade i  staje u kojima je đubrivo uredno odvojeno u betonskim koritima, je u najkraćem slika Budoželja, vareškog sela kroz koje su u subotnjem pohodu prošli sarajevski planinari  u pješačenju do istoimenog planinarskog doma.

U organizaciji HPD "Bjelašnica 1923" predvođeni vodičem Elzom Babić, 24 planinarke i planinara, među kojima su po životnoj dobi bile tri generacije, su na vrhu Budoželja uživali u blagodatima prirode. Sunčan i vedar subotnji dan podario je jasan pogled na okolne vrhove Planinicu i Perun, u daljini Vranicu, Vlašić, Prenj, Bjelašnicu i Treskavicu što je uz obilje ljekovitog bilja pružilo ljubiteljima prirode ono što se zove 'uživanje u malim stvarima' i zdravom konceptu življenja. Puni cekeri svježeg kantariona i kunice, mirisne čubre i Ivanove trave (Ivanjsko cvijeće, žuti broč), u hodu ubrane šumske jagode i obilje poljskog cvijeće upotpunili su sadržaj izleta na Budoželju.   

U povratku odmor i osvježenje u okruženju  guste četinarske šume  ispred planinarskog doma 'Budoželj'na 1.182 metra nadmorske visine. Podignut daleke 1953. godine, a nakon posljednjeg rata obnovljen, planinarski dom kojim upravlja istoimeno planinarsko društvo iz rudarske  Breze pruža mogućnost odmora tokom cijele godine. A rudarska tradicija Breze simbolično  je označena i na vrhu Budoželja na 1.254 metra nadmorske visine. Tu su kao toponim i oznaka vrha postavljeni maketa rudarskog izvoznog stroja sa dva mala vagoneta za ugalj.

I u povratku prolazeći kroz selo Budoželje,  pogled ispunjavaju  livade i proplanci na kojima pasu krave i ovce iznad zaselaka Musa, Fatići, Brkići, Mahmutovići ... Pejzaži koji podsjećaju na alpske. Mještani kažu da im na kućni prag dođu trgovci koji otkupe sir i kajmak.  Kroz selo na biciklima djeca prolaze do prodavnice, kupuju sladolede. I za razliku od  brojnih bh sela koja su zamrla, Budoželje na sreću egzistira sa mlađim generacijama. U školi su kažu dvije učiteljice, a redovno tokom školske godine saobraća autobus. U selo su stigli i oni koji žive daleko od Budoželja negdje u dijaspori.

U središtu sela je nekropola sa stećcima i starim nišanima i to istorijsko područje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.  Godine 2016. u središtu sela podignut je spomenik šehidima i borcima koji su poginuli u proteklom ratu. Na spomen ploči upisana su imena 17 pripadnika Armije BiH. Prošlost i sadašnjost  na malom prostoru Budoželja 'ispisali' su svoje znake, od rudarske tradicije Breze i Vareša, prirodnih ljepota i poljoprivrede koje daju pečat tom području.

Za sarajevske planinare subotnji izlet na Budoželj bio je pravi izbor za uživanje u energiji koju daruje priroda.  

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Švicarska - Nakon više od 100 godina planinski vodiči neće pratiti alpiniste do vrha Jungfrau

Članovi PD 'Orlova stina' završili planinarski izazov 'Challenge 2000+'

Profesor Mehmet Can već 15 godina u BiH vodi svoje studente u planine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo