Stranačke aktivnosti     | 22.07.2019. 11:48 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Povodom najava da Republika Hrvatska ima namjeru napraviti odlagalište nuklearnog otpada na granici sa Bosnom i Hercegovinom, Nezavisni blok izražava apsolutno protivljenje te poziva sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine na donošenje konkretnih odluka, mjera i aktivnosti u cilju zaštite života građana Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir da se radi o ozbiljnoj aktivnosti koja se tiče obje države i života ljudi u dvije zemlje, podsjećamo da postoji pravni okvir kojeg institucije Bosne i Hercegovine moraju koristiti kako bi se zaustavila Hrvatska u namjeri da truje naše građane.

A to su:

-        Konvencija o nuklearnoj sigurnosti (Beč, 17. jun 1994. godine),

-        Zajednička konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i zbrinjavanja radioaktivnog otpada (Beč, 5. septembar 1997. godine),

-        Konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (Espoo, februar 1991. godine),

-        Protokol o strateškoj procjeni okoliša (Kijev 21. maj 2003. godine),

-        Arhuska konvencija od 25. juna 1998. godine o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristup pravdi u okolišnim pitanjima i

-        EU/EURATOM direktiva.

 

U skladu sa navedenim pravnim međunarodnim okvirima, Nezavisni blok će poduzeti aktivnosti u Parlamentu BiH, te od ostalih institucija traži: od Predsjedništva BiH da od institucija Republike Hrvatske zvaničnim diplomatskim putem i putem DKP-a hitno zahtijeva promjenu trenutne lokacije predviđene za odlaganje nuklearnog otpada i da je napravi na mjestu koje neće ugrožavati građane BiH; od Vijeća ministara BiH da organizira zajedničku sjednicu sa Vladom Hrvatske na kojoj se moraju prezentovati i javnosti predočiti zvanične informacije o trenutnom stanju po ovom pitanju duž cijele granice Bosne i Hercegovine, te da Parlamentarnoj skupštini BiH predloži zakonom utemeljene smjernice kako bi se na demokratski način uokvirila pravna bitka protiv nasrtaja na život građana Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske; od Parlamentarne skupštine BiH da u ovoj sedmici održi hitnu sjednicu te da donese akte u vidu zvaničnih odluka kojima se upućuje protestna nota i daje ovlaštenje za pokretanje sudskih sporova protiv neodgovornih za ovaj slučaj; od EU i međunarodnih organizacija prisutnih u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da se što prije uključe u ovu problematiku i da ne stoje po strani kao nijemi posmatrači.

Sve građane Bosne i Hercegovine pozivamo da se u što većem broju priključe akciji potpisivanja peticije protiv najavljenog ugrožavanja života naših sugrađana u pograničnoj zoni sa Hrvatskom koju Nezavisni blok priprema na cijelom području naše domovine. Niko nema pravo da rješavanjem svog problema ubija nekoga drugog, a pogotovo da ubija svog komšiju.

Nezavisni blok smatra da ovakav bahati i sraman odnos jedne članice Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, nažalost, nastavak je retrogradne politike koja svoje pomagače ima i u našoj zemlji, pa je tako prošle sedmice član Predsjedništva BiH iz RS-a, Milorad Dodik, štitio vitalni nacionalni interes Hrvatske umjesto vlastite zemlje i njenih građana. Nadalje, građani Bosne i Hercegovine moraju znati da Hrvatska ima namjeru graditi odlagalište za nuklearni otpad na prostoru kojeg je nekada bila okupirala tzv. Srpska Krajina, da tamo ne živi mnogo hrvatskih državljana, a da bi to odlagalište predstavljalo vitalni problem za građane Bosanske Krajine, najviše gradove Novi, Bosanska Dubica, pa sve do Prijedora u RS-u, te i građane Unsko-sanskog kantona, naročito gradove Bosanska Krupa, Bužim i Velika Kladuša.

Takav pristup nije ni evropski niti civilizacijski, a u odbranu građana Bosne i Hercegovine moraju ovaj put stati svi – i institucije i predstavnici RS-a, FBiH, kantona i naravno države Bosne i Hercegovine. Ovaj put naš zajednički interes prelazi entitetske i etničke granice i moramo biti jedinstveni u zaštiti države BiH i njenih građana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom