Regija     | 20.07.2019. 11:33 |

Vučić kaže da je Haradinajeva ostavka politički trik

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 20. srpnja (FENA) – Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu kako je ostavka kosovskog premijera Ramusha Haradinaja samo politički trik kojim će taj kosovski političar i bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) dobiti još veću popularnost.

On je u obraćanju javnosti istaknuo kako Srbija povodom Haradinajeve ostavke treba reagirati smireno, odmjereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

"Ostavka Ramusha Haradinaja je politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike što će dovesti do još većeg ekstremizma. On će postati junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe", naglasio je Vučić.

Istovremeno, dodao je, međunarodna zajednica šuti o zločinima nad Srbima i nealbanskom stanovništvu.

"Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca do dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu", naveo je Vučić, dodavši kako će Srbija posvetiti još veću pažnju opstanku, životu i sigurnosti srpskog naroda na Kosovu, prenosi RTS.

  Naveo je kako Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, no da se istovremeno plaši da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smjeru za daljnjim odlaganjem razgovora i dijaloga.

Srbijanski predsjednik je uvjeren da će Ramush Haradinaj sljedećeg tjedna otići u Hag, ali da će biti odmah pušten i da će se na Kosovo vratiti s udvostručenom popularnošću, dok će u istom vremenu rasti pritisak na Srbiju.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj dao je ostavku nakon što je pozvan da se u svojstvu osumnjičenog pojavi na sudu u Den Haagu.

To je drugi  put da Ramush Haradinaj podnio ostavku na mjesto premijera kao osumnjičeni za ratne zločine. Godine 2005. dao je ostavku na mjesto premijera nakon što je Međunarodni sud u Den Haagu podnio optužnicu za ratne zločine.

Specijalni sud za Kosovo zadužen je za istrage navodnih zločina koje je OVK počinio nad Srbima na Kosovu od 1998. do 2000., a koje nije istraživao Haški sud koji je u prosincu 2017. prestao s radom.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vučić: Izbori u Beogradu bit će 2. lipnja

Vučić: Ubrzano razvijamo novo oružje

Vučić: Postoji većina za konstituisanje Skupštine Beograda, legalna i dijelom legitimna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo