Svijet     | 20.07.2019. 11:28 |

Iran tvrdi da je britanski tanker ignorisao poziv upozorenja

FENA Internet

TEHERAN,  20. jula (FENA) - Iran je prebacio britanski tanker koji je zaplijenio u Hormuškom moreuzu u luku Bandar Abbas, gdje će posada biti pod istragom zbog svog ponašanja, javila je u subotu iranska novinska agencija Fars.

Tanker Stena Impero našao se na putu iranskom ribarskom brodu čiji je poziv upozorenja ignorisao, navodi novinska agencija riječi čelnika lučke i mornaričke organizacije u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan, Allahmorada Afifipoura.

- Brod je prebačen u Bander Abbas na južnoj iranskoj obali u Hormuškom moreuzu.Svih 23 člana posade ostat će na brodu do okončanja istrage. Posadu čini 18 indijskih državljana, i pet drugih nacionalnosti - izjavio je Afifipour.

Tanker se kretao prema luci u Saudijskoj Arabiji i iznenada je promijenio kurs nakon što je prolazio kroz moreuz na ulazu u Zaliv, kroz koji prolazi petina svjetske trgovine naftom.

Ionako zategnuti odnosi između Irana i Zapada dodatno su se pogoršali otkako je britanska mornarica zaplijenila iranski naftni tanker Grace 1 na Gibraltaru 4. jula pod sumnjom da je krijumčario naftu u Siriji i time prekršio sankcije EU, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Torkaman: Akcija Irana protiv Izraela nije bila napad već odgovor na napad

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'