Bosna i Hercegovina     | 19.07.2019. 17:25 |

Vlada HNŽ-a većim dijelom riješila tehnološki višak u školama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. srpnja (FENA) - Na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održanoj u petak županijska Vlada dala je suglasnost na Organizacijske sheme srednjih škola u ovoj županiji.

Tijekom rasprave konstatirana je činjenica o smanjenju broja učenika što kao posljedicu ima stvaranje tehnološkog viška u školama, a usvajanjem organizacijskih shema Vlada je većim dijelom riješila taj problem, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade HNŽ-a.

Usvojen je i Prijedlog Ocjene zdravstvenog stanja pučanstva HNŽ-a za 2018. godinu, a prema podacima prikupljenim iz javnih zdravstvenih ustanova na području HNŽ-a, vodeće bolesti su hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih dišnih puteva i dijabetes.

U vezi s uzrocima smrtnosti istaknuto je kako su kardiovaskularna oboljenja i maligne bolesti zastupljene s oko 60 posto u odnosu na sve ostale uzroke smrtnosti, a ocjena zdravstvenog stanja bit će upućena u daljnji skupštinski postupak.

Donesen je niz odluka vezanih za adaptiranje zgrade Hotela "Ero" s ciljem učinkovitijeg rada i značajnog smanjenja troškova, te omogućavanja građanima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge.

Kontinuirano radeći na rješavanju problema tužbi i presuda na teret županijskog proračuna, Vlada je usvojila Odluku o pokretanju postupka za zaključenje Ugovora o izvansudskim nagodbama za sve tražitelje koji su se prijavili po drugom javnom pozivu, a čija su potraživanja postala pravomoćna zaključno s 31. prosinca 2014. godine.

Usvojena je i Odluka kojom se odobrava utrošak novčanih sredstava za izradu Strategije ruralnog razvitka HNŽ-a koja za cilj ima privlačenje investiranja i tehničke potpore razvitku ruralnih područja te povezivanje poljoprivrednog sektora sa sektorom turizma i ostalim gospodarskim sektorima.

Nastavljajući aktivno raditi na potpori braniteljima i članovima njihovih obitelji, Vlada je dala suglasnost na Program sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja i djece ratnih vojnih invalida.

Usvojene su i odluke o koncesijama za korištenje morskih voda za područje Neuma i koncesijama za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Nastavljajući redovite aktivnosti potpore raseljenim osobama i povratnicima, Vlada je i ove godine odobrila iznos od 250.000 maraka koji će biti utrošen za dodjelu 84 donacije u građevinskom materijalu.

Usvojeno je i Izvješće o planu i realiziranju proljetne sjetve za 2019. godinu u kojem je istaknuto kako je ukupna sjetva na razini prošlogodišnje te je navedeno kako su uvjeti u kojima se sjetva odvijala (obilne padaline) pokazatelj kako poljoprivredna proizvodnja zahtijeva kontinuiranu prilagodbu proizvođača na agro-klimatske uvjete.

Vlada je također iskazala neupitnu potporu Gradu Mostaru u projektu za Europsku prijestolnicu kulture 2024, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'