Bosna i Hercegovina     | 19.07.2019. 14:36 |

Na lokaciji Hrtar Grad u Višegradu ekshumirani posmrtni ostaci šest osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Pod nadzorom Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad, završena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužiteljstvo BiH došlo je tokom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

Djelatnici iz Posebnog odjela za ratne zločine, tokom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji, te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba, koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba, moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realiziraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjem nivou realizira se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima diljem BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

U nastavku akcije 'Kodeks' izvršeni pretresi više objekata

Podignuta optužnica protiv uposlenika Tužiteljstva BiH zbog koruptivnog kaznenog djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo