Najave     | 19.07.2019. 13:59 |

Niz događaja u programu obilježavanje godišnjice zločina u Vrbanji kod Bugojna

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 19. jula (FENA) - Niz događaja bit će upriličen u okviru višednevne manifestacije "Šehidima dova, živima opomena“, kojom će u Bugojnu biti obilježena 26. godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila Vrbanje, te Vrpeći i Crniča.

Njih su ubili pripadnici HVO-a u periodu od 17. do 28. jula 1993., a žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina.

Tim povodom, bit će održana tribina pod nazivom "Bosna je vječna i Bošnjaci u njoj“, a kao gost najavljen je historičar i književnik Ibrahim Kajan.

Također, bit će predstavljene knjige „TragoM bosanskih kraljeva“, "Krici i šaputanja“ i "Historija grijeha i nasilja“.

Predviđena je promocija dokumentarnog filma "Živi štit“ autora Avde Huseinovića, te Večer ilahija i kasida s učešćem hora "Selam“ iz Viteza, na lokaciji spomen-obilježja u Vrbanji.

Jasin i šerif pred duše šehida Vrbanje bit će proučen u svim bugojanskim džamijama, a u planu je i održavanje Info-performansa "Vrbanja 1993.“, te promocija knjige "Vrisak do neba“ autorice Hazete Hamzić-Salihović.

U programu manifestacije, koju organiziraju Udruženje građana "Porodice stradalih Vrbanje 1993" i Medžlis IZ Bugojno, je i Memorijalni pohod "Put spasa Vrbanja 1993“.

Centralni događaj bit će upriličen 28. jula kada će pred spomen-obilježje u Vrbanji biti proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Planirana su progodna obraćanja gostiju manifestacije, vjerski program u mjesnoj džamiji i, na kraju, obilazak šehitluka. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta