Svijet     | 18.07.2019. 15:53 |

Italijanski koalicioni partneri upozoravaju na propast vlade

FENA Internet

RIM, 18. jula (FENA) -  Čelnici italijanskih koalicionih partnera, Lige i pokreta Pet zvijezda, upozorili su u četvrtak da bi vlada mogla propasti nakon uzajamnih optužbi oko izbora novog predsjednika Evropske komisije.

Dok je Liga glasala protiv njemačke glavne kandidatkinje Ursule von der Leyen na uticajnu poziciju predsjednika Evropske komisije, Pet zvijezda su je podržale u glasanju u Evropskom parlamentu u ovoj sedmici, a njihovo glasanje pokazalo se odlučujućim za njenu promociju.

Zamjenik premijera Luigi Di Maio,koji predvodi Pet zvijezda, izjavio je da pozicija Lige riskira izoliranjem Italije, dok je čelnik Lige Matteo Salvini optužio svog partnera za izdaju običnih glasača obećavajući im da će unijeti promjene u  Evropu.

U intervjuu za Corriere della Sera, Salvini je kazao da je umoran od suočavanja s otporom koji pruža Pet zvijezda na drugim poljima, uključujući davanje šire autonomije italijanskim regijama.

Upitan znači li to propast vlade, on je odgovorio: "To je do Pet zvijezda, ili ćemo napraviti stvari  funkcionalnim, ili ne".

Di Maio je uzvratio, rekavši da vlada ne može raditi u klimi nepovjerenja i stalnih prijetnji.

- Ukoliko Liga želi da sruši vladu, ona nam to mora jasno poručiti - izjavio je on u video snimku postavljenom na  Facebooku.

Italijanski politički komentatori dugo vremena spekuliraju da bi se vlada mogla naći pred propašću 20. jula, jer bi nakon tog datuma svi potencijalni izbori bili zakazani za duboko u jesen čime bi se onemogućilo usvajanje budžeta za 2020. - ključnog zakona oko koga se stvara politički kalendar

Italija nikada nije održala izbore u jesen ili u zimu.

Salvini je, ipak, izjavio da nema takvih ograničenja.

- Ja ne vjerujem u vremenska uvjetovanja, ne vjerujem da su nam ostala samo dva ili tri dana - kazao je on za  Corriere, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo