Bosna i Hercegovina     | 18.07.2019. 15:01 |

Potpisan sporazum o povezivanju Grada Goražde sa bh.dijasporom

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. jula (FENA) - Predstavnici USAID-a, Biznis centra bh. dijaspore i Grada Goražde danas su potpisali Memorandum o saradnji na povezivanju bh. dijaspore s lokalnom zajednicom. Na ovaj način i formalno je  potvrđeno zajedničko opredjeljenje za pružanje podrške ulaganjima, obostranoj promociji i aktivnostima na privlačenju investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Sporazum su potpisali direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel, predsjednik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Naglašeno je da je današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji simbolični čin koji pokazuje da je Goražde grad koji je otvoren za dodatnu saradnju i investicije iz dijaspore.

- Mi želimo kroz ovu saradnju da olakšamo investicije iz dijaspore i radujemo se budućoj saradnji sa Gradom Goražde u organizaciji konferencija ili biznis skupova i bilo kojem obliku saradnje koja će pomoći da investicija iz dijaspore dođe u ovaj grad. Ono što smo vidjeli do sada u praksi jeste da investicije iz dijaspore otvaraju radna mjesta u gradovima širom BiH i stvaraju neke nove priče. Dijaspora donosi nove veze iz zemalja iz kojih dolaze, zatim donosi novu ekspertizu i znanje, a mi smatramo da je to jako bitno za razvoj tih zajednica - naglasio je direktor Odjela za ekonomski razvoj misije USAID-a u BiH Andrew Boegel.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je riječ o nastavku dobre saradnje ove lokalne zajednice s USAID-om sa kojim su realizovani brojni projekti.

- Došli su na ideju da nam i na ovaj način pomognu, a to je da se što više uvežemo sa dijasporom. Mi znamo da je našem gradu potrebno još nekoliko malih i srednjih preduzeća, a imamo naše sugrađane u dijaspori koji investiraju i žele investirati u naš grad. Međutim, s ovim što smo danas potpisali mnogo će nam olakšati u realizaciji te saradnje s našom dijasporom - istakao je Ramović.

Predsjednik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić kazao je da sporazum predstavlja temelj buduće saradnje sa Gradom Goražde na polju privlačenja investicija.

- Mi ćemo razmjenjivati informacije, promovisati Goražde kao perspektivnu i potencijalnu investicijsku destinaciju prema našoj dijaspori, a isto tako i zajednički nastupiti prema investitorima i nastojati da im pomognemo u procesu investiranja u Grad Goražde. Da je ovo perspektivan grad govori i sama činjenica da najuspješniji i najveći investitori dolaze iz ovih krajeva i da je pokrenuo Prevent grupaciju. Isto tako smo čuli i za Bekto Precisu a i to je jedan dijasporski investitor, što čini ujedno i dvije najveće investicije u Goražde što opravdava današnji čin, jer želimo da toga bude još više i da doprinesemo otvaranju novih radnih mjesta - kazao je Alijagić.  

Biznis centar bh. dijaspore (Diaspora Business Center) djeluje u sklopu Grupacije ‘Naša perspektiva’ koja od 2010. godine intenzivno radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa bh. dijaspore u cilju razvoja Bosne i Hercegovine.

Posebno je značajna podrška američke vlade preko USAID-a na ovom projektu, sa kojima Grad Goražde već dugi vremenski period ima izvrsnu saradnju, te je implementirao niz značajnih projekata. Posebno značajni su projekat izgradnje sistema vodosnabdjevanja Industrijske zone Vitkovići i naselja Vitkovići, projekat PRObudućnost, projekat GAP te Gold projekat unapređenja funkcionisanja i ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu