Kultura     | 18.07.2019. 14:48 |

Zenički univerzitet evidentirao 868 kandidata za studij na osam fakulteta

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. jula (FENA) - Univerzitet u Zenici (UNZE) zadovoljan je odzivom kandidata u prvom roku za upis na osam fakulteta za koji se prijavilo 868 kandidata ili 61 posto od 1.425 mjesta, koliko je bio ukupni plan za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija - kazao je u izjavi za Fenu rektor tog univerziteta Damir Kukić.

On kaže da je ovaj prijavljeni broj, kada je riječ o prvom upisnom roku, najveći u posljednjih pet godina.

-Očekujemo i dolazak novih studenata na drugom upisnom roku, posebno ukoliko dobijemo saglasnost osnivača za upis studenata na novom studijskom programu na Metalurško-tehnološkom fakultetu - ističe Kukić.

Nada da će dobiti i saglasnost za proširenje kvote upisa na Odsjeku za softversko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu.

Najveći interes iskazan je za Medicinski fakultet, na kojem se prijavilo skoro dva puta više kandidata od traženog broja te studijskom programu Softversko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu.

-Veliki interes iskazan je i za upis na Ekonomski i Filozofski fakultet. Zadovoljavajuća nam je popunjenost i na Islamskom pedagoškom fakultetu te na Pravnom fakultetu, iako je i na ovim fakultetima ostalo mjesta na redovnom studiju. Najviše upražnjenih mjesta za drugi upisni rok ostalo je na Metalurško-tehnološkom i na Mašinskom fakultetu - kaže Kukić.

Napominje da je potrebno sačekati konačne rezultate upisa na oba roka, pa utvrditi tačne brojeve te na temelju toga kreirati i određene strateške zadatke upisne politike i politike razvoja UNZE-a.

Vlada ZDK koja je osnivač UNZE-a, kako je kazao prorektor UNZE-a Enes Hašić, najavila je da će svi studenti koji su položili prijemni ispit na Medicinskom fakultetu, a nisu ušli u kvotu, ipak dobiti priliku da se upišu na samofinansirajući studij.

On ističe kako su dobili obećanje da će im biti odobreno još mjesta i za upis na drugom upisnom roku, koji počinje 26. augusta na Odsjeku za softversko inžinjerstvo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

Potpisan Sporazum o saradnji osam pravnih fakulteta u BiH

Univerzitet u Zenici promovirao 362 diplomanata, 37 magistara te 13 doktora nauka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'