Svijet     | 18.07.2019. 16:21 |

Agius podnio Vijeću sigurnosti svoj prvi Izvještaj o napretku

FENA Saopćenje

HAAG, 18. jula (FENA) - Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Carmel Agius, podnio je svoj prvi izvještaj o napretku Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija otkada je stupio na tu dužnost 19. januara 2019.

U svom obraćanju, predsjednik Agius je istakao najznačajnije aspekte rada Mehanizma u proteklih šest mjeseci.

U vezi s najznačajnijim događajima u rezidualnom sudskom radu Mehanizma, predsjednik Agius je napomenuo da je drugostepena presuda u predmetu Karadžić izrečena 20. marta 2019. u ogranku Mehanizma u Haagu, ističući blagovremeno okončanje postupka u ovom značajnom predmetu.

Predsjednik Agius informirao je Vijeće sigurnosti o žalbenom postupku u predmetu Mladić koji, prema očekivanjima, treba biti okončan do kraja 2020., kao i o solidnom napredovanju ponovnog suđenja u predmetu Stanišić i Simatović, u kom je od 18. juna 2019. u toku dokazni postupak odbrane.

U vezi s postupcima u ogranku u Arushi, predsjednik je obavijestio Vijeće o tome da se očekuje da će pretres u postupku preispitivanja u predmetu Ngirabatware biti održan u septembru 2019. Pored toga, očekuje se da će suđenje u predmetu Turinabo i drugi, koji se vodi protiv pet osoba optuženih za nepoštovanje suda, početi u oktobru 2019.

Predsjednik Agius iznio je niz zapažanja u vezi s odgovornošću Mehanizma na polju sprovođenja kazni, istaknuvši da "pravda nije zadovoljena samim izricanjem presude" i „da, kako bismo imali trajan uticaj na međunarodni mir i pravdu, moramo svi ostati posvećeni ne samo suđenjima, žalbenim postupcima i aktivnim sudskim procesima, nego i onome što dolazi poslije toga“.

Predsjednik je dalje pozvao države članice da pomognu u vezi sa devet osoba koje je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) oslobodio optužbi ili pustio na slobodu, a koje su trenutno u Arushi, u nadležnosti Mehanizma, budući da nijedna država još uvijek nije bila voljna da ih primi. Predsjednik Agius je istakao da bi „ove osobe trebale biti slobodne da započnu novi život, budući da su izdržale svoje kazne ili nikada nisu ni bile osuđene“.

Predsjednik Agius je sa zadovoljstvom primijetio da njegovo obraćanje Vijeću koincidira sa Danom međunarodnog krivičnog pravosuđa. Ističući značajan rad međunarodnih sudova i tribunala, predsjednik je izjavio da „međunarodno krivično pravosuđe ne predstavlja odgovornost samo sudova“, napominjući da „svi oni koji su posvećeni vladavini prava igraju ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjivosti“.

Predsjednik je ponovo istakao potrebu čvrstog stava protiv onih koji negiraju legitimitet zaključaka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), MKSR i Mehanizma, posebno imajući u vidu najnovije slučajeve negiranja genocida i revizionizma. Po njegovom mišljenju „međunarodno krivično pravosuđe tiče se svih nas, zbog toga što je pravda u službi mira, a mir se mora svakodnevno održavati“.

Na kraju izlaganja, predsjednik Agius izjavio je da je riješen da učini "sve u svojoj moći kako bi se do maksimuma dovela sposobnost Mehanizma da donese smislenu pravdu i ispuni sve aspekte svog mandata na efektivan i efikasan način" i izrazio nadu da će Vijeće nastaviti da pruža podršku Mehanizmu, kao što je do sada činio.

Nakon predsjednikovog obraćanja, izjave su dali članovi Vijeća, kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ruande i Srbije – saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Izvještaj UN-a predviđa globalno usporavanje ekonomskog rasta u 2024. godini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom