Bosna i Hercegovina     | 18.07.2019. 14:11 |

Instalacija 'Dokaz' umjetnice Anite Zečić u Muzeju zločina protiv čovječnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Umjetnička instalacija koja simbolizira masovne grobnice "Dokaz" umjetnice Anite Zečić, posvećena civilnim žrtvama općine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, bit će predstavljena sutra u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu.

Nakon "Putujućeg spomenika Prijedor ‘92" i "Mjesta zločina", instalacija "Dokaz" je treći dio projekta "Prijedor ‘92", koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Instalacija "Dokaz" sastoji se od 120 tegli različitih veličina i osam lopata. Devedesetdevet tegli, koje simbolišu masovne grobnice napunjene su zemljom sa lokacija gdje su one i pronađene. Preostala 21 tegla bit će postavljena iznad starih zahrđalih lopata, u 'lebdećem' položaju, kako bi predstavile grobnice koje još uvijek nisu pronađene i čije lokacije još uvijek nisu poznate.

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica. Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni: naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identifikovanih osoba, saopćeno je iz Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Instalacija 'Dokaz' umjetnice Anite Zečić u Muzeju zločina protiv čovječnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom