Stranačke aktivnosti     | 18.07.2019. 12:26 |

Saopćenje za javnost PDA

FENA Saopćenje

Kantone niko nije pitao imaju li mogućnost izdvajanja dodatnih sredstava za demobilisane borce

Iako je Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, međutim, nije prihvatila ni jedan od 19 predloženih amandmana, među kojima je bilo i sedam amandmana Pokreta demokratske akcije.

Jedan od amandmana odnosio se na član 19. kojim pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti demobilisani branilac pod uslovom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Time bi se, prema drugom amandmanu, izgubio smisao postojanja člana 20. s obzirom da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu neće biti ograničeno godinama života.

Naime, članom 20. navedenog zakona propisano je da će kantoni svojim propisima urediti uslove, način i postupak za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za demobilizirane branioce koji nisu obuhvaćeni članom 19. ovog zakona.

„Smatram da je predloženi zakon neprovodiv iz razloga što su potrebna dodatna sredstva u budžetima kantona za realizaciju pomenutih odredbi zakona. Na primjeru Tuzlanskog kantona procjena je da bi primjena ovog zakona iziskivala dodatna sredstva u Budžetu TK u minimalnom iznosu od 25 miliona KM. Oni koji su pravili zakon nisu se pitali imaju li kantoni mogućnost za izdvajanje dodatnih sredstava za ovu populaciju“, rekla je Elzina Pirić, zastupnica ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te upitala da li se ovim zakonom kažnjavaju kantoni koji su najviše dali za odbranu naše domovine.

Mišljenja je da bi Federacija, odnosno država trebala preuzeti brigu o borcima koji u odbrani naše države nisu poznavali granice općina ni kantona, već su se borili za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, uzimajući u obzir navedeno, indikativno je da su sudržani ili protiv ovih amandmana bili zastupnici DF-a i SDA koji dolaze s područja Tuzlanskog kantona.

„Žalosna je činjenica da je ovim činom nastavljena praksa političkih subjekata koji razmišljaju glavom svojih centrala. U kakvom se materijalnom položaju danas nalaze demobilisani borci najbolje bi trebao znati federalni resorni ministar koji je, takođe, iz Tuzlanskog kantona“, kazala je Pirić, te dodala da od boraca ne smijemo praviti socijalne slučajeve.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDA Tuzla

Saopćenje za javnost PDA Tuzla

Saopćenje za javnost PDA Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!