Svijet     | 18.07.2019. 12:29 |

Mircea Geoana imenovan za zamjenika generalnog sekretara NATO-a

FENA Saopćenje

BRUXELLES,  18. jula (FENA) - Generalni sekretar NATO-a  Jens Stoltenberg odlučio je da imenuje Mirceu Geoanu iz Rumunije kao narednog zamjenika generalnog sekretara. On će naslijediti  Rose Gottemoeller iz Sjedinjenih Država, koja je preuzela tu dužnost u oktobru 2016.

- Sa zadovoljstvom objavljujemo imenovanje Mirceae Geoanae za narednog zamjenika generalnog sekretara. On je žestoki zagovornik transatlantskih veza i unijet će svoje dugogodišnje iskustvo državnika i diplomte na tu poziciju. On će biti prvi Rumun koji obavlja tu visoku dužnost - kazao je Stoltenberg. 

 - Veoma sam zahvalan Rose Gottemoeller. Njene diplomatske vještine i njena stručnost u međunarodnoj sigurnosnoj politici bili su dragocjeni za alijansu, dok se NATO nastavlja da se adaptira na sve nepredvidivije sigurnosno okruženje - izjavio je čelnik alijanse.

Mircea Geoana je osnivač i predsjednik Aspen instituta Rumunije. On je prethodno obavljao dužnost predsjednika rumunskog Senata, ministra vanjskih poslova, i rumunskog  ambasadora u Sjedinjenim Državama. On će preuzeti svoju novu poziciju sredinom oktobra, saopćeno je iz NATO-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'