Magazin     | 18.07.2019. 08:20 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 18. srpnja (FENA) - 

- 1536. Engleski parlament donio odluku o nepriznavanju papske vlasti u Engleskoj kojom je tada vladao Henry VIII.

- 1610. Umro Michelangelo Merisi da Caravaggio, talijanski slikar koji je slikao likove iz svakodnevnog života, koristeći svjetlost kao glavni element kompozicije.

- 1635. Rođen Robert Hooke, engleski fizičar. Usavršio je mikroskop i eksperimentalno dokazao da se centar težišta Zemlje i Mjeseca kreće oko Sunca u elipsi. Formulirao je osnovni zakon teorije elastičnosti - Hookeov zakon.

- 1870. Prvi vatikanski koncil proglasio je dogmu o papinoj nepogrešivosti (infalibilitet) o pitanju vjere i morala svih vjernika.

- 1872. Umro Benito Pablo Juarez, meksički državnik i nacionalni heroj. Kao predsjednik Meksika odvojio je crkvu od države i proveo niz reformi kojima je smanjio moć crkve i vojske.

- 1918. Rođen Nelson Mandela, lider Afričkog nacionalnog kongresa i borac protiv aparthejda. Nakon 28 godina provedenih u zatvoru, postao je 1994. predsjednik Južne Afrike.

- 1921. Rođen John Glenn, američki astronaut, prvi Amerikanac koji je 1962. obletio Zemlju u kosmičkom brodu Mercury-Atlas 6.

- 1942. SAD u Drugom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

- 1971. Šest emirata u Perzijskom zaljevu - Abu Dabi, Dubai, Šardža, Adžman, Um-al-Kajvajn i Fudžajra - sklopilo je sporazum o osnivanju federacije Ujedinjeni Arapski Emirati, koji je na snagu stupio u prosincu iste godine. Godinu kasnije federaciji se priključio i Ras-al-Kajma.

- 1991. Predsjedništvo SFRJ u Beogradu donijelo odluku o povlačenju JNA iz Slovenije, nakon što je ta jugoslovenska republika 25. lipnja proglasila samostalnost.

- 2003. Britanska policija pronašla tijelo znanstvenika Davida Kellyja, stručnjaka za naoružanje, koji je bio glavni izvor britanskog BBC-a za tvrdnju o navodnom vladinom falsificiranju podataka o iračkom oružju za masovno uništenje.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!