Svijet     | 18.07.2019. 07:34 |

Erdogan osudio napad na službenike konzulata Turske u iračkom gradu Erbilu

FENA Agencije

ANKARA, 18. jula (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio oružani napad koji je u srijedu izveden na službenike konzulata Turske u iračkom gradu Erbilu, javlja agencija Anadolija. 

Iračka policija saopćila je ranije u srijedu da su u oružanom napadu u restoranu u Erbilu ubijeni službenik turskog konzulata i irački državljanin, a da je još jedan irački državljanin ranjen.

- Turska sarađuje s iračkim vlastima s ciljem što bržeg pronalaska napadača na uposlenike konzulata Turske u Erbilu - poručio je Erdogan u poruci na Twitteru.

Tijelo ubijenog diplomata koji je poginuo u napadu u Erbilu bit će prebačeno u Tursku.

Prema diplomatskim izvorima, obdukcija je završena u bolnici u Erbilu, a tijelo će avionom biti prebačeno u Tursku.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je, nakon napada u Erbilu, izjavio da su turske vlasti u kontaktu sa zvaničnim Bagdadom u vezi s tim slučajem.

- U stalnom smo kontaktu s Bagdadom i Erbilom. Šaljemo delegaciju u Irak, u slučaju potrebe. Ostajemo u kontaktu kako bi napadači bili uhvaćeni i kako bi do u najsitnije detalje bilo otkriveno ko stoji iza ovoga - rekao je Cavusoglu novinarima u Ankari, javlja agencija Anadolija.

Napomenuo je da je razgovarao i s Masrourom i Nechirvanom Barzanijem, čelnicima Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka, te s iračkim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Alijem Alhakimom.

- Uradit ćemo sve što bude potrebno da bi se rasvijetlili svi detalji ovog događaja - dodao je Cavusoglu.

Na pitanje da li iza napada stoji teroristička organizacija PKK ili neka druga teroristička grupa, Cavusoglu je kazao da je potrebno rasvijetliti cijeli slučaj.

- Kada se desi ovakav napad, prvo što pomislite je upravo to, ali treba sve istražiti kako bi imali precizne podatke - rekao je turski šef diplomatije.

Iračka policija saopćila je da su u oružanom napadu u restoranu u Erbilu ubijeni jedan službenik turskog konzulata i jedan irački državljanin, a da je još jedan irački državljanin ranjen.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana