Regija     | 17.07.2019. 19:47 |

Brammertz pred Vijećem sigurnosti: Negiranje uzrokuje duboku bol žrtava

FENA Saopćenje

HAG, 17. jula (FENA) - Tužilac Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz danas je u obraćanju Vijeću sigurnosti  Ujedinjenih nacija (VSUN) kazao da je međunarodna zajednica iznevjerila žrtve u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji ostavši po strani kada su bili činjeni zločini te da se žrtve ne smiju ponovo iznevjeriti time što neće dići glas protiv negiranja i glorifikacije zločina.

Tužilac Brammertz obavijestio je Vijeće sigurnosti o kontinuiranoj glorifikaciji ratnih zločinaca i negiranju zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

U vezi s bivšom Jugoslavijom, tužilac Brammertz je naglasio da negiranje uzrokuje duboku bol žrtava i da glorifikacija kažnjava mlade time što ih razdvaja, umjesto da ih okupi zajedno.

Također je iznio ažurirane podatke u vezi sa ograničenim brojem suđenja i žalbenih postupaka koji su u toku u nadležnosti Mehanizma, a to su žalbeni postupci u predmetima Karadžić i Mladić, ponovno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović i pretpretresni postupak u predmetu u vezi s nepoštivanjem suda Turinabo i drugi.

U vezi s drugostepenom presudom u predmetu Karadžić, kojom su potvrđene osuđujuće presude izrečene Karadžiću na suđenju i povećana izrečena kazna na kaznu doživotnog zatvora, tužilac Brammertz je rekao da je taj predmet snažan pokazatelj o tome da, kada međunarodna zajednica ostane odlučna, pravda može i hoće prevladati.

U vezi s nastojanjima na državnom nivou u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji da se postigne više pravde za više žrtava, tužilac je napomenuo da ruandske vlasti i dalje tragaju za više od 500 bjegunaca, dok državni sudovi u bivšoj Jugoslaviji moraju procesuirati još hiljade predmeta.

Napominjući da je Tužilaštvo prošle godine primilo 333 zahtjeva za pomoć u dostavljanju dokaza, više nego ikada ranije, tužilac Brammertz je objasnio da su njihovi partneri na državnim nivoima jednoglasni da im je potrebno više podrške, pomoći i savjeta u cilju uspješne implementacije nacionalnih strategija u vezi s ratnim zločinima.

Govoreći o regionalnom pravosudnom saradnjom u bivšoj Jugoslaviji, koja se kreće u pogrešnom pravcu nekoliko posljednjih godina, tužilac je rekao da sa zadovoljstvom izvještava da su se, uz podršku Tužilaštva, na nedavnoj konferenciji u Beogradu glavni tužioci iz regiona saglasili o prosljeđivanju konkretnih predmeta koji se tiču zvaničnika srednjeg ranga iz zemalja u kojima su zločini počinjeni u zemlje u kojima sada žive osumnjičeni, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Rusija i Kina tvrde da američki nacrt rezolucije omogućuje izraelski napad na Rafah

Rusija i Kina uložile veto na američki nacrt rezolucije o hitnom prekidu vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo