Stranačke aktivnosti     | 17.07.2019. 16:22 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Klub poslanika Partije demokratskog progresa na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a koja se tiče izgradnje Pelješkog mosta, zatražiće usvajanje zaključaka vezanih za nerješena pitanja sa Republikom Hrvatskom, a koja su od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.


PDP će predložiti zaključak da Narodna skupština Republike Srpske traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine s jedne, i Republike Hrvatske s druge strane.


Zaključci koje će Klub poslanika PDP-a predložiti odnose se na izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske kojom je predviđeno odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH. Takođe, biće predložen zaključak o konačnom utvrđivanju međunarodne granice između Republike Srpske i BiH i Republike Hrvatske na rijeci Uni na području opština Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica.

Klub poslanika PDP-a će predložiti zaključak kojim se traži pismena garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.


NSRS bi trebala zadužiti srpskog člana Predsjedništva BiH da informiše skupštinu o ispunjenju ovih zaključaka u roku od 90 dana.

Poseban zaključak koji predlaže Klub poslanika PDP-a odnosi se na položaj Srba u Hrvatskoj. Zaključkom koji će biti predložen, traži se od predsjednika NSRS da pokrene postupak formiranja posebne mješovite komisije Narodne skupštine Republike Srpske koja ima zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše NSRS u roku od 60 dana.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana