Svijet     | 17.07.2019. 15:47 |

U Holandiji memorijalna ceremonija za poginule u obaranju malezijskog aviona

FENA Internet

VIJFHUIZEN, 17. jula (FENA) - Pet godina nakon što je projektil raznio avion Malaysia Airlines na letu MH 17 na nebu iznad istočne Ukrajine, rodbina i prijatelji ubijenih okupili su se u srijedu u holandskom memorijalu kako bi obilježili godišnjicu.

Nekoliko sati prije početka memorijalne ceremonije, porodice su počele pristizati, od kojih su se mnogi držali za ruke i nosili su bukete suncokreta.  

Imena svih 298 putnika i članova posade ubijenih 17. jula 2014. bit će pročitana na ceremoniji kod spomenika okruženog stablima, od kojih je svako posađeno za po jednu žrtvu, u blizini amsterdamskog aerodroma Schiphol, odakle su se putnici ukrcali na let za Kuala Lumpur u Maleziji.

Holandski premijer Mark Rutte i direktor fondacije rodbine žrtava održali su govore na ceremoniji.

Skoro 200 žrtava su Holanđani; ostali su iz zemalja među kojima su Malezija, Australija, Kanada, Britanija i Belgija.

Tokom pet godina otkako je avion oboren, holandski istražni tim utvrdio je da je projektil Bulk tipa zemlja-zrak oborio Boeing 777.

Posebna krivična istraga ustanovila je da je raketni sistem dovezen kamionom iz Rusije u Ukrajinu.

Prošlog je mjeseca zajednički istražni tim sastavljen od detektiva iz Holandije, Malezije, Australije, Ukrajine i Belgije saopćio da će krivično goniti četvoricu osumnjičenih, u odsustvu ako bude neophodno, na suđenju zakazanom za mart.

Oni su optuženi za umiješanost u ubistvo ljudi u avionu. Tim navodi da, iako je moguće da četvorka nije lično lansirala raketu Bulk koja je oborila avion,  oni su implicirani u pripreme lansiranja, što je dovoljan dokaz za podizanje optužbe.

Jedan od njih je Igor Girkin, penzionisani pukovnik ruske vodeće obavještajne agencije FSB, koji je predvodio ruske i separatističke snage u ukrajinskoj regiji Donjeck u 2014. On odbacuje te navode.

Ostala trojica su ruski građani  Sergej Dubinski, identifikovan kao bivši pripadnik vojne obavještajne službe, Oleg Pulatov, također bivši pripadnik vojnih obavještajaca, i Leonid Harčenko,  ukrajinski državljanin koji predvodi borbenu jedinicu u regiji Donjecka.

Rusija je nazvala te optužbe "apsolutno neutemeljenim" i optužila je istražitelje da koriste "sumnjive" informacije i ignoriraju dokaze koje im je pružila Moskva.

U utorak je glasnogovornica američkog State Departmenta Morgan Ortagus uputila saučešće porodicama i prijateljima žrtava i pozvala je Rusiju da "osigura da se pojedinci koji su sada u Rusiji i koje su u junu optužili holandski tužioci budu suočeni s pravdom", prenosi Associated Press.

 


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana