Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 15:41 |

Generalna skupština Jadransko-jonske euroregije održana u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. srpnja (FENA) - Skupština Jadransko-jonske euroregije - značajne međunarodne organizacije održana je u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima u Mostaru. 

Nazočnima se, uz gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, obratio i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i član Skupštine i istaknuo zadovoljstvo što se XVI. generalna skupština održava upravo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja je od samih početaka aktivna članica Jadransko-jonske euroregije.

"Zahvaljujući mojim prethodnicima koji su učinili potrebne korake da HNŽ bude ne samo članica, nego i jedna od utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije, danas sam u prigodi iznova potvrditi čvrstu opredijeljenost za nastavak suradnje i poticanje pozitivne energije kojom je moguće kreirati još snažnije akcije u kojima ćemo biti potpora jedni drugima u izgradnji bolje budućnosti naših regija i građana", kazao je  Herceg, dodajući kako je promicanje gospodarskoga i društvenoga prosperiteta poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivosti regija cilj kojemu je Hercegovačko-neretvanska županija posvećena.

Pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Euroregije i dubrovačko-neretvanskoga župana, članovi Skupštine, prepoznajući žurnu potrebu očuvanja iznimne materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Sredozemlja, razmotrili su i ratificirali Atensku deklaraciju INTTERREG - MED zajednice za održivi turizam. Tijekom rasprave istaknuta je zajednička spremnost za rad na ostvarenju zacrtanih ključnih ciljeva Deklaracije: rješavanje turističkih pritisaka, jačanje turističke ponude, planiranja i upravljanja, te izgradnja snažne zajednice projekata i dionika.

Ratificiran je i dokument Savez za suradnju na Sredozemlju, koji su, uz Jadransko-jonsku euroregiju, pokrenuli Konferencija perifernih pomorskih regija i Pirinejsko-sredozemna euroregija. Savez je usmjeren na višerazinsko upravljanje i suradnju kao temeljne pokretače osiguranja bolje budućnosti za pučanstvo Sredozemlja.

Naglašeno je i to kako sve državne, regionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, sveučilišta, međunarodne organizacije i privatni sektor odnosno svatko tko dijeli pristup otvorena upravljanja i integrirane suradnje na Sredozemlju može, potpisivanjem Deklaracije, pristupiti Savezu.

Na sjednici su prihvaćeni Izvješće o radu za prošlu i Financijski plan za tekuću godinu, a Francesco Cocco je iznova imenovan za glavnoga tajnika Jadransko-jonske euroregije.

U sklopu rada Skupštine, predsjednik Herceg i gradonačelnik Bešlić održali su i odvojene susrete sa županom Dobroslavićem i Marcom Marsiliom, novoimenovanim predsjednikom talijanske Regije Abruzzo, koji je ujedno i dopredsjednik Euroregije.

Razmotrene su mogućnosti daljnjega osnaživanja dosadašnje dobre suradnje, osobito na području gospodarstva i turizma. U tom kontekstu, istaknut je i značaj uvođenja zračne linije Mostar-Pescara, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo