Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 14:17 |

Suđenje Arslanagiću i drugima odgođeno, novo ročište 21. augusta

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, koje je trebalo biti nastavljeno danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, a novo ročište zakazano je za 21. august.

Naime, braniteljica prvo i drugooptuženog, advokatica Senka Nožica upozorila je kako je njen branjenik Šefik Handžić (drugooptuženi) podvrgnut operativnom zahvatu na oku te da fizički može biti u sudnici, ali da nije u mogućnosti pratiti tok sudskog postupka.

Dodala je da on ne može čitati i da nije u stanju pratiti dokumente/dokaze na monitoru koje bi trebao prezentirati vještak-grafolog u nastavku vještačenja. Podsjetila je, istovremeno, da njen branjenik mora sipati kapi u oko svaka dva sata...

Budući da se i optuženik Handžić izjasnio da nije u stanju pratiti postupak, suđenje u tom predmetu je odgođeno jer, kako je konstatirano, u skladu sa zakonom, optuženima moraju biti osigurani uvjeti za aktivno praćenje i sudjelovanje u sudskom postupku.  

Predmet Arslanagić i drugi još je u fazi dokaznog postupka, odnosno ispitivanja sudskih vještaka, koje je optužba angažirala.  

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije ‘Bosnalijek’ i spomenutih firmi.

Početak današnjeg ročišta u tom predmetu prolongiran je zbog komemoracije Namiku Silajdžiću, sarajevskom advokatu koji je preminuo u ponedjeljak, 15. jula.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo