Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 13:45 |

EK - Zahvalnost BiH na naporima na upravljanju migrantskom krizom

FENA Saopćenje

BRISEL/SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar Dragan Mektić, boravi u službenoj posjeti u sjedištu Evropske komisije u Briselu.

Mektić se sastao danas s generalnim direktorom Evropske komisije za pregovore o susjedstvu i proširenju s kojim je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj i humanitarnoj situaciji nastaloj usljed povećanog priliva migranata u BiH.

Mektić je detaljno informisao predstavnike Evropske komisije  o sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava, a posebno lokalne zajednice Unsko-sanskog kantona.

Zaključeno je da je sastanak bio izuzetno koristan, te da su predstavnici Evropske komisije izrazili zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjim učinjenim naporima na upravljanju migrantskom krizom u BiH.

Evropska komisija je izrazila svoju spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini, te izrazila svoja očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete. Također je zaključeno da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BiH kako bi se migranti tretirali u skladu sa međunarodnim pravom. Nadalje dogovoreno je da će se naredni sastanak održati u Sarajevu početkom septembra 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Različite reakcije na izvješće EK o Crnoj Gori i kritike na stanje pravosuđa

Laketa i Hurtić razgovarali o migrantskoj situacija u BiH

Crveni križ dao ogroman doprinos u upravljanju migracijama u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!