Svijet     | 17.07.2019. 12:28 |

Pakistan uhapsio planera terorističkih napada počinjenih 2008. u Mumbaiju

FENA Internet

LAHORE, 17. jula (FENA) - Pakistanske vlasti u srijedu su uhapsile Hafiza Saeeda, navodnog planera četverodnevnih militantnih napada u indijskom gradu Mumbaiju u 2008. godini, pod optužbama za finansiranje terorizma, saopćio je čelnik pakistanske pokrajine Pendžab.

Potez je uslijedio dan prije posjete Washingtonu premijera Imrana Khana, koji je najavio da će slomiti militantne grupe koje djeluju u Pakistanu.

Saeed, koga su Sjedinjene Države proglasile teroristom, osnivač je  Lashkar-e-Taibe (LeT), ili Vojske čistih, militantne grupe koju su Sjedinjene Države i Indija optužile za napade u Mumbaiju u kojima je ubijeno više od 170 ljudi, i tvrde da njegova mreža koja uključuje 300 medresa i drugih škola, bolnica, izdavačku kuću i ambulantne službe, ima veze s militantnim grupama.

Portparol guvernera Pendžaba, Shahbaza Gilla, izjavio je d je  Saeed uhapšen u blizini grada Gujranwala u centralnom Pakistanu.

- Glavna optužba je da je on prikupljao sredstva za zabranjene grupe, što je nelegalno - kazao je portparol.

Pakistan, koji je uvršten u takozvanu "sivu listu" Radne grupe za finansijsku akciju, nadzorne agencije za pranje novca i finansiranje terorizma, pod pojačanim je pritiskom da prekine  finansiranje militantnih grupa.

Sjedinjene Države ponudile su nagradu od 110 miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do presude Saeedu zbog napada u Mumbaiju.

Deset pripadnika  Lashkar-e-Taibe, terorističke organizacije sa sjedištem  u Pakistanu, izvelo je  26. novembra 2008. godine 12 koordiniranih samoubilačkih i napada iz vatrenog oružja širom Mumbaija. Napadi, koji su izazvali osude širom svijeta, trajali su do 29. novembra 2008. Najmanje 174 osobe su ubijene, među kojima je devet napadača, i više od 300 je ranjeno, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu