Svijet     | 17.07.2019. 12:05 |

Zbog hakerskog napada u Bugarskoj uhapšen uposlenik firme za cyber sigurnost

FENA Internet

SOFIJA, 17. jula (FENA) - Dvadesetogodišnji stanovnik Sofije uhapšen je u ponedjeljak popodne u vezi s hakerskim napadom na servere Nacionalne porezne agencije (NRA), saznaje u srijedu bugarska novinska agencija BTA od istražitelja.

Uhapšeni čovjek je službenik firme za cyber sigurnost i radio je na testiranju sigurnosnih mreža i kompjuterskih sistema. On nije imao krivični dosje.

Eksperti će sada analizirati informacije s kompjutera zaplijenjenih od osumnjičenog, koje su većim djelom šifrovane. To su podaci koji su naveli istražitelje na trag koji ih je doveo do hakerskog napada na NRA.  

Očekuje se da vlasti objave zvaničnu informaciju tokom dana.

U ponedjeljak su brojni bugarski mediji primili e-mail od anonimne grupe hakera s linkom za baze podataka koje sadrže privatne informacije o milionima bugarskih građana i kompanija, kojima se pristupa preko servera NRA.

"Vaša vlada je mentalno retardirana. Stanje vaše cyber sigurnosti je smiješno" - navodi se u e-mailu. Također je u e-mailu naveden apel za oslobađanjem osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Na brifingu za novinare u utorak ministar finansija Vladislav Goranov, pojasnio je kako se može smatrati da je tri posto baze podataka NRA napadnuto i može im se pristupiti online samo putem ruske domene. Po njegovim riječima, i lični podaci i informacije iz domena poreza i socijalne sigurnosti su procurili.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bugarska će pojačati vojnu prisutnost na Kosovu

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!