Bosna i Hercegovina     | 16.07.2019. 15:05 |

General Wolters: NATO se raduje mogućnostima za produbljivanje saradnje s BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Tod D. Wolters izjavio je danas u Sarajevu kako se NATO i komanda na čijem je čelu raduju mogućnostima za daljnje intenziviranje i produbljivanje vojne saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

General Wolters, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, nakon susreta s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) istaknuo je kako je u 2019. godini realizirano dosta zajedničkih aktivnosti.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje, kao i planskim aktivnostima koje slijede u narednoj, 2020. godini, potcrtavajući spremnost za ulaganje nove energije u saradnju s OSBiH.  

General Wolters pohvalio je angažman OSBiH u sklopu mirovnih operacija, a posebno u operaciji u Afganistanu, gdje se trenutno nalazi više od 60 pripadnika OS.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je kazala kako je razgovarno o intenziviranju saradnje BiH, Ministarstva odbrane i NATO-a, uključujući i nove vidove saradnje, kao i zakonske obaveze koje ima MOBiH, a koje se tiču sudjelovanja u mirovnim misijama i drugih pitanja značajnih za odbrambeni sektor BiH.  

Sagovornici su razmijenili mišljenje o različitim sigurnosnim pitanjima i modalitetima pomoći Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, a sve radi daljnjeg jačanja sigurnosti i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Pendeš je razgovore ocijenila sadržajnim i konstruktivnim, izražavajući zahvalnost generalu Woltersu za posjetu Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, već na početku novoga mandata.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana