Bosna i Hercegovina     | 16.07.2019. 14:25 |

Na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad nije pronađena masovna grobnica

FENA Elma Geca

VIŠEGRAD, 16.jula (FENA) -  Članovi Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH okončali su ekshumaciju na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad na kojoj se radilo proteklih dana. Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH Emza Fazlić ističe da masovna grobnica nije pronađena.

- Informacije o postojanju grobnice na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad pokazale su se djelimično tačnim s obzirom da grobnica nije pronađena, ali jesu sitne kosti ljudskog porijekla. Pretpostavlja se da pripadaju žrtvama koje su prije desetak godina pronađene u masovnoj grobnici na ovom lokalitetu, međutim, to će biti utvrđeno DNK analizom – kazala je Fazlić.

 Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH.  

Po riječima glasnogovornice INO BiH, članovi Instituta za traženje nestalih osoba danas su počeli sa pretragom terena u neposrednoj blizini, na lokalitetu Hrtar grad takođe u opštini Višegrad. Prema raspoloživim informacijama pretpostavlja se da bi tu mogla biti pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka.    

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana