Bosna i Hercegovina     | 15.07.2019. 15:51 |

Espinosa pohvalila učešće BiH u mirovnim misijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Predsjednica 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Maria Fernanda Espinosa primila je u nastupnu posjetu stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasadora Svena Alkalaja.

Alkalaj je iskazao opredjelјenje BiH za uspješnu saradnju sa Ujedinjenim nacijama, naglašavajući važnost multilateralizma, posebno u prevenciji, te konfliktnim i postkonfliktnim situacijama.

Na sastanku je naglašena važnost poštovanja i doslјedne primjene Povelјe Ujedinjenih nacija, kao i uloge UN, koja mora ostati posvećena razvoju saradnje u svijetu.

Ambasador Alkalaj je pohvalio dosadašnji rad predsjednice Espinose na čelu Generalne skupštine UN-a, sa akcentom na odabir tema o kojima se raspravlјalo.

U tom svjetlu, naglašena je rasprava o klimatskim promjenama, zaštiti čovjekove okoline, lјudskim pravima, sa akcentom na prava žena, provođenju Agende 2030 o održivom razvoju, te borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i ilegalne trgovine narkoticima.

Predsjednica Espinosa je ambasadoru Alkalaju poželjela dobrodošlicu i izrazila očekivanje da će njihova saradnja biti na visokom nivou, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naglasila je dosadašnju dobru saradnju s BiH te je pohvalila učešće BiH u mirovnim misijama, posebno naglašavajući da je veliki procenat žena iz BiH u tim misijama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana