Regija     | 15.07.2019. 15:07 |

Dačić očekuje da Macron 'prekine igru' Prištine s pristojbama na robu iz Srbije

FENA Agencije

BEOGRAD, 15. srpnja (FENA) - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je posjet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona "jednim od najvažnijih posjeta inozemnih državnika u zadnjem desetljeću", te izrazio nadu da će francuski šef države "prekinuti igru" s pristojbama koje je vlast u Prištini uvela na robu iz Srbije i BiH.

"Nitko mene ne može uvjeriti da Zapadna Europa, čiji je Francuska jedan od lidera, kao i SAD koji je Prištinu toliko zadužio svojim zalaganjem za neovisnost Kosova, ne mogu natjerati (Ramusha) Haradinaja da već osam meseci ukine sramnu adminisrativnu odluku zbog koje stoji najvažnije balkansko političko pitanje", rekao je Dačić u intervjuu za današnji "Blic" uoči posjeta Macrona koji danas poslijepodne dolazi u dvodnevni posjet Beogradu.

Dačić je naglasio da Srbija "nikada ni s jedne od tih adresa" nije dobila "uvjerljiv odgovor otkuda ta nemoć".

"Zato se i nadam da će Macron prekinuti tu igru i zajamčiti nam da će ta mučna i sramna epizoda uskoro biti okončana", poručio je Dačić.

On ne očekuje da će Macron, iako je Francuska priznala Kosovo, tražiti od Srbije da prizna kosovsku neovisnost.

"Francuska veoma ozbiljno tretira odnose sa Srbijom i tako nešto bilo bi u neskaldu s tim tretmanom jer je naša pozicija oko Kosova jasna i čvrsta. Ako nas zaista smatraju prvim partnerom na Balkanu, kako kažu, onda od nas neće tražiti da uradimo nešto što ne želimo i ne možemo", rekao je Dačić u intervjuu.

Komentirajući mogućnost da se, poslije neuspjelog sastanka u Berlinu u svibnju, te otkazanog skupa u Parizu početkom srpnja, promijeni format dijaloga Beograd- Priština, Dačić je rekao da je suština pregovaračkog procesa bitnija od forme.

"Mi želimo rješenje kao rezultat kompromisa, koji će uvažiti najutjecajnije države, a koji će - prije svega – odgovrati interesima Srbije i našeg naroda na Kosovu. Hoće li to biti postignuto u modelu koji smo do sada imali ili u nekom drukčijem - manje je važno", rekao je Dačić.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dolazi u dvodnevni posjet Srbiji s namjerom da pokaže kako je Pariz i dalje "značajan igrač na svjetskoj političkoj i sigurnosnoj sceni", ocijenili su uoči posjeta beogradski mediji navodeći kako Beograd Macrona dočekuje u svjetlu njegove nedavne ne baš optimistične poruke da ne podupire proširenje Europske unije dok unija ne dosegne unutarnju konsolidaciju.

Francuski predsjednik Macron je, poslije nedavnih turbulentnih pregovora o izboru europskih dužnosnika, poručio kako je suzdržan u svezi s proširenjem EU dok se Europa ne konsolidira i usuglasi unutarnje mehanizme dogovaranja i odlučivanja, što je shvaćeno kao neizravna poruka Srbiji da ne može računati na skori pristup Uniji, prenosi Hina.

Francuski predsjednik doputovat će danas u dvodnevni posjet Srbiji, a nakon sastanaka s domaćinom, srbijanskim šefom države Aleksandrom Vučiće, očekuje se zajednička tiskovna konferencija.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo