Bosna i Hercegovina     | 15.07.2019. 14:38 |

Mehanizam za bolju suradnju u borbi protiv ponašanja na štetu djece

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Aneks Protokola o suradnji i postupanju u slučajevima protiv pravnog ponašanja na štetu djece u Kantonu Sarajevo potpisali su danas predstavnici ministarstava i ustanova/institucija iz oblasti koje se mogu, i po različitim zakonima, se dotiču tih pitanja.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija istaknuo je u izjavi novinarima da je namjera taj, inače dobar protokol, pojačati s koordinacionim tijelom. To je mehanizam koji će reagirati u slučaju 'kad neko u svojoj nadležnosti ne djeluje kako je to propisano'.   

- Nismo bili zadovoljni rezultatima implementacije Protokola. Relativno je nedavno potpisan, ali mislimo da je ovo karika koja je nedostajala. Zato smo željeli oživjeti tako važan dokument. Sad imamo koordinaciono tijelo koje će imati svoje rukovodstvo i moći će se pobrinuti da implementacija ide bez problema - kazao je.

Naglašava da su trgovina ljudima, prisilni rad i prosjačenje, pogotovo kad su u pitanju djeca, osjetljive oblasti koje 'i po našim zakonima i međunarodnim konvencijama, zahtijevaju multiresorni pristup odnosno suradnju različitih instanci vlasti i različitih institucija'.

Šefica sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH Lillian Langford pojasnila je da je cilj Protokola unapređenje suradnje relevantnih aktera u borbi protiv prosjačenja i drugih načina eksploatacije i zlostavljanja djece, osiguravajući da dijete žrtva dobije adekvatnu podršku i zaštitu.    

Očekuje da će kantonalne vlasti, u skladu s obavezama predviđenim Protokolom, osigurati krivično gonjenje odgovornih za patnje te djece, kao i pružanje podrške i zaštite toj djeci. Podsjeća da su te mjere predviđene i važećim domaćim zakonodavnim okvirom i međunarodnim standardima.  

Protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protiv pravnog ponašanja na štetu djece u Kantonu Sarajevo potpisan je 2018. godine između 12 ministarstva i ustanova/institucija (zdravstvo, obrazovanja, odgojni centri, centri za socijalni rad, sudstvo, tužilaštvo, policija…), uz podršku Misije OSCE-a. Detaljno propisuje ulogu i zadatke svakog od potpisnika, a koordinaciono tijelo trebalo bi da 'reagira kad neko ne bude radio ono što bi trebalo da radi po Protokolu'.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom